Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteuppgifterna: Rättvist eller inte?

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 10:46.
Ett kuvert med texten Vero Skatt och skattemyndighetens logotyp.
Bild: Yle

Offentliggörandet av uppgifterna om vem som tjänat vad försvaras ofta med att det med hjälp av uppgifterna går att dra slutsatser om vart vi som samhälle är på väg, speciellt på lång sikt.

I Finland diskuteras varje år vid samma tidpunkt frågan om hur rättvist pengarna och tillgångarna är fördelade.

- Ända sedan början av 1990-talet har utvecklingen fortsatt i samma riktning. Kapitalinkomsterna ökar hela tiden i jämförelse med förvärvsinkomsterna, vilket gör att resurserna omfördelas på ett orättvist sätt och koncentreras till dem med höga kapitalinkomster, säger Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater.

FSD:s ordförande VIktor Kock
Bildtext Viktor Kock tycker att resurserna omfördelas på ett orättvist sätt.
Bild: Yle / Bengt Östling

Teemu Lehtinen, som är verkställande direktör för Skattebetalarnas centralförbund, tycker inte att det går att dra långtgående slutsatser av uppgifterna.

- Nej. De högsta kapitalinkomsterna är enskilda saker i en människas liv, då man till exempel säljer sitt företag. Vi har nya människor i toppen för kapitalinkomsterna varje år.

Skattereform behövs

Diskussionen om rättvisa kommer lätt in på skattepolitik. Allmänheten tycker ofta att de som redan har mycket kommer för lätt undan, medan hederliga löntagare beskattas hårt.

Teemu Lehtinen, vd vid Skattebetalarnas centralförbund, läser färsk statistik.
Bildtext Teemu Lehtinen vill inte höja beskattningen av kapitalinkomster.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Viktor Kock skulle gärna se en reform av skattesystemet i Finland.

- Personligen skulle jag helst återinföra sambeskattning av kapital- och och förvärvsinkomster och en progressivare beskattning.

Teemu Lehtinen tycker att vi har ett strukturellt problem i vår beskattning, men problemet har enligt honom inte att göra med att någon skulle betala för lite skatt, utan tvärtom.

- Löntagarna betalar för mycket skatt. Men det är inte klokt att höja skattesatserna för kapitalinkomster. Vi får mycket skattepengar från kapitalinkomstsidan.

Diskussion om artikeln