Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tynkkynens deltagande i riksdagsgruppens möten öppet

Från 2015
Sebastian Tynkkynen fortsätter som de sannfinländska ungas ordförande.
Bild: Lehtikuva

Sebastian Tynkkynen som nyss omvaldes som ordförande för Sannfinländarnas ungdomsorganisation har hittills fått delta i riksdagsgruppens möten. Nu kan det hända att gruppen beslutar annorlunda, säger gruppens ordförande Sampo Terho .

Tynkkynen valdes med överlägsen majoritet av rösterna fastän partiledningen har uteslutit honom ur partiet.

Ungdomsorganisationens ordförande har traditionellt fått delta i det organ där dagspolitiken behandlas, riksdagsgruppens möten. Riksdagsgruppens regler ger dock inte ungdomsorganisationens ordförande officiellt en sådan rätt.

Däremot har partiets alla ordföranden rätt att delta i riksdagsgruppens möten och Tynkkynen är fortfarande partiets tredje viceordförande.

Men vill man att en person som har uteslutits ur partiet är med på mötena?

Ordföranden för riksdagsgruppen Sampo Terho säger i en e-post att frågan är öppen.

- Utgångspunkten är att viceordförandena har rätt att delta i riksdagsgruppens möten om gruppen inte beslutar annorlunda och det kan man inte veta på förhand, skriver Terho.

Omvalet av Tynkkynen har bara behandlats med några rader i partiets egen tidning, Suomen Uutiset. Däremot har det skrivits mycket i sociala medier.

Partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo säger till Yle att hon inte kommenterar frågan om Tynkkynen och riksdagsgruppen.

Partiordförande Timo Soini har för sin del inte svarat på några förfrågningar om kommentarer efter att Tynkkynen omvaldes.