Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hundar i Ingå får vänta på sin park

Från 2015
West highland white terrier.
Bildtext Hundarna i Ingå får kanske en ny hundpark 2016.

Det är ännu oklart om den nya hundparken i Ingå kyrkby byggs i närheten av den svenska skolan. Föreningen Pro Ingå är nöjd med platsen trots att den inte motsvarar de ursprungliga drömmarna.

Kommunstyrelsen i Ingå diskuterade ärendet i går men fattade inga beslut. Styrelsen vill först ha mera information om planerna.

Åker kan bli trevlig park

Camilla Gorbatow från föreningen Pro Ingå är projektledare för hundparksbygget. Gorbatow säger att platsen mellan sandplanen vid Kyrkfjärdens skola och Västerleden är bra.

- Det är en åker som inte används, så man måste jobba för att få den trevlig.

Föreningen funderade noga på de andra platserna som kommunen också föreslog. Gorbatow förklarar att ekdungen vid Kyrkfjärdens skola inte är lämplig eftersom den är mörk och träden tätt planterade.

- Där skulle vi vara tvungna att fälla ekar och det vill vi inte.

Prästgårdsberget är inte heller ett alternativ eftersom där finns glassplitter efter festande ungdomar. Skogen norr om brandstationen är inte heller lämplig.

- Den är för våt och där finns många träd. Man inte kan fälla träden eftersom de dämpar bullret från stamvägen.

Hundparken ska kunna flyttas

Föreningen planerar att bygga en hundpark som är 2 500 kvadratmeter stor. Budgetförslaget är 40 000 euro.

Tidigare drömde föreningen om ett betydligt större skogsområde för hundarna som man beräknade att skulle kosta 30 000 euro.

- Vi skulle inte ha behövt utföra så mycket jordarbeten i ett skogsområde, men nu blir det mera sådant arbete, därför är ett mindre område dyrare, förklarar Gorbatow.

Tanken är att bygga hundparken så att det går att flytta allt material om parken någon gång måste flytta.

Kommunen kan sköta, men inte betala

Camilla Gorbatow säger att kommunen inte ska betala för hundparken. Föreningen planerar därför att ansöka om pengar från stiftelser och hoppas på donationer.

- Vi önskar däremot att kommunen sedan tömmer sopkärl och klipper gräset.

Gorbatow räknar med att bygget kommer i gång 2016. Pro Ingå vill samarbeta med hundklubbarna Canidae och Actiondogs då parken byggs.