Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa inleder samarbetsförhandlingar

Från 2015
Uppdaterad 04.11.2015 15:04.
Vasa centrum
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Vasa inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Stadsstyrelsen föreslår också att skattesatsen på 19,5 procent behålls nästa år.

Skattesatsen slogs fast efter ett par omröstningar där ett förslag var att höja den med 0,5 procentenheter och ett annat var att höja med 1 procentenhet.

Höjningen med 0,5 procentenheter föreslogs av Ragnvald Blomfeldt (SFP) och understöddes av Mauri Ollila (Sannf). Höjningen med 1 procentenhet föreslogs av Anita Niemi-Iilahti (SDP) och understöddes av Harri Moisio (VF).

Bägge förslagen förlorade dock mot det ursprungliga förslaget som var att hålla kvar skattesatsen på 19,5. Det förslaget understöddes också av stadsstyrelsens ordförande Seppo Rapo (Saml).

Vasas stadsstyrelseordförande Seppo Rapo.
Bildtext Seppo Rapo.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Det är inte skatteintäkterna som är problemet. Vi har för stora utgifter. En skattehöjning löser inte våra grundproblem, säger Rapo.

Budgetbehandlingen fortsätter om en vecka

Stadsstyrelsen blev inte klar med budgeten under måndagens möte. Rapo säger att behandlingen fortsätter nästa måndag.

Men det verkar som att det inte kommer att bli några stora förändringar från stadsdirektörens förslag. Vasa ska spara 13,5 miljoner jämfört med 2015.

Diskussionen var livlig under stadsstyrelsens möte men Rapo vill inte lyfta fram vilka enskilda punkter som väckte mest debatt.

Staden inleder samarbetsförhandlingar

Styrelsen beslöt att inleda samarbetsförhandlingar med alla stadens anställda. Några uppsägningar blir det ändå inte.

- Vi måste inleda samarbetsförhandlingar eftersom sparförslagen innebär förändringar för personalen, säger personaldirektör Leena Kaunisto.

Kaunisto hänvisar till följande stycke i lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare:

"Om det i kommunens budgetförslag förutsätts åtgärder vilkas genomförande sannolikt leder till flera uppsägningar, överföringar till anställning på deltid, permitteringar eller avsevärda försämringar i anställningsvillkoren, skall åtgärderna behandlas vid samarbetsförfarande innan kommunstyrelsen ger sitt slutliga budgetförslag till fullmäktige."

Kaunisto säger att det räcker med att samarbetsförhandlingarna inleds före budgetförslaget tas upp i fullmäktige.

Samarbetsförhandlingarnas första möte hålls den 9 november och fullmäktige tar ställning till budgeten en vecka efter det, den 16 november.

Två bibliotek läggs ner

Styrelsen beslöt också att filialbiblioteken i Roparnäs och Brändö läggs ner. Som ett tillägg till beslutet lade man till att öppethållningstiderna för huvudbiblioteket ska förlängas.

Kultur- och biblioteksnämnden hade tidigare gått in för att behålla biblioteken. Men stadsstyrelsen beslöt att ta över ärendet.

- Det är klart att det är tråkiga beslut. Men personligen ser jag det som vettigare att satsa på huvudbiblioteket. Vi har trots allt ganska små avstånd i Vasa, säger Rapo.

Syskon ska skötas hemma

Ett annat ärende som stadsstyrelsen tog över gäller kommuntillägget till hemvårdsstödet.

Så här långt har Vasa stads selektiva tillägg utbetalats till vårdnadshavare som sköter sitt barn under 2 år hemma efter att föräldrapenningen tagit slut.

Samtidigt har familjens övriga barn under skolåldern haft rätt till kommunal dagvård.

Nämnden för småbarnsfostran och grundläggande utbildning ville inte slopa den här rätten. Därför tog stadsstyrelsen över ärendet och beslöt att även syskonen ska skötas hemma om familjen får det selektiva tillägget.

- Det här är något av en lyxservice och vi måste skära i sånt, säger Rapo.

Med den här ändringen förväntar man sig inbesparingar på cirka 200 000 euro per år.

Stadsdirektör Tomas Häyrys budgetförslag.