Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spelberoende ekonomichef förskingrade miljoner

Från 2015
Uppdaterad 03.11.2015 12:21.
Helsingfors hovrätt
Bildtext Hovrätten dömde kvinnan till fyra års fängelse.
Bild: Yle

En 58-årig kvinnlig ekonomichef på ett företag i hälsovårdsbranschen kom under elva år över 4,5 miljoner euro från sin arbetsgivare. Hon dömdes på tisdagen i Helsingfors hovrätt till fyra års fängelse.

Brottet har ägt rum mellan 2001 och 2012. Under de åren lyfte kvinnan pengar från företaget Labqualitys konto och flyttade över summor från företagets konto till sitt eget.

Kvinnan använde pengarna för att finansiera sitt spelande. Enligt ett läkarutlåtande har hon fått diagnosen svårt spelberoende. Det här inverkade ändå inte på domen, utan hovrätten dömde henne till det strängaste straffet för grov förskingring, det vill säga fyra års fängelse.

Kvinnan döms också för bokföringsbrott, eftersom hon hade förvrängt bokföringen för att ingen skulle märka vad hon gjort. I domen framkommer också att det var brist på övervakning och uppföljning som möjliggjorde brottet.

Vågade inte söka hjälp

Enligt hovrätten har kvinnan utnyttjat det förtroende hon fått och den ställning hon haft på företaget, vilket gör brottet speciellt förkastligt. Saken uppdagades efter att banken tagit kontakt med företaget om konstiga lyft från företagets konto. Därefter inleddes en specialrevision där omfattningen av brottet avslöjades.

Kvinnan har berättat att hon inte vågade söka hjälp för sitt grava spelberoende, eftersom förskingringen i så fall också skulle avslöjas.

Hovrätten ändrade inte på tingsrättens dom från december i fjol. Kvinnans dotter var också åtalad och misstänktes för penningtvätt. Hon hade fått pengar av sin mamma, som denne kommit över på brottslig väg. Eftersom dottern inte kunnat veta om varifrån pengarna kommit förkastade tingsrätten åtalen mot henne.

Labquality genomför kvalitetsgranskningar inom hälsovården och flera sjukvårdsdistrikt köper tjänster från företaget.