Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Finlands egna emojier är här!

Från 2015
Uppdaterad 04.11.2015 20:42.
En bild av emojin.
Bild: This is Finland/Jenita Cresswell

Finland är först i världen med att ge ut sina egna emojier. Nu kan du äntligen berätta för dina kompisar att du badar bastu och lyssnar på heavy metal – med emojier.

Vi vet alla hur jobbigt det är när den rätta emojin inte finns till hands när man behöver den. Nu när ingen orkar skriva längre, hur ska man berätta för kompisarna att det är dags för att bada lite bastu?

Lösningen är här den 1 december, då ingen annan än Utrikesministeriet kommer att publicera en hel bunt inhemska emojier. Det är webbplatsen This is Finland som är bakom idén, och projektet är en del av deras årliga julkalender.

En bild av emojin.
Bild: This is Finland/Jenita Cresswell

Från sisu till kändisar

Enligt redaktionschef Jenita Cresswell kommer emojierna att representera känslor och situationer som finländare känner till väl. Det blir alltså lite lättare (eller åtminstone roligare) för oss att kommunicera med varandra.

Allt från sisu och perkele till inhemska kändisar kommer att vara representerade. Det kommer att bli ungefär trettio emojier allt som allt. Vem visste att vi finländare hade så många känslor?

- Det här har varit ett otroligt roligt projekt, fast vi har haft ganska tuffa diskussioner om vad som egentligen är finskt och vad man borde ha med, berättar Jenita.

Emojierna är också skapade för en internationell publik, och själva julkalendern kommer att publiceras på tretton olika språk. Det här betyder också att en stor del av världen får veta hur konstiga vi egentligen är. Borde man vara glad eller en aning orolig?

Eftersom vi ännu inte vet hur resten av emojierna ser ut vill vi börja spekulera. Vilka andra finska känslor borde man kunna uttrycka med emojier? Här kommer vi med några egna förslag:

Dagen efter julfesten

Photoshoppad bild på en krossad champagneflaska och en tomteluva.
Bildtext Julfesten är den farligaste av alla fester.
Bild: Yle/Niko Ingman/Malin Ekholm

Det är någonting med julfester. Så många av oss glömmer totalt bort hur en normal människa fungerar när glöggen värms upp. Du hånglade med chefen som är gift och berättade alla dina mörka hemligheter för människor som du knappt känner. Du åt för många jultårtor och sprang naken runt huset med endast en tomteluva på huvudet.

Du vet känslan efter julfesten, den hemska kombinationen av den fysiska och moraliska bakfyllan. Emojin till den känslan borde vara en mistel i lågor som brinner lika hett som skammen inuti dig.

Strömsö

Det tjusiga finlandssvenska tv-programmet har blivit en crossover hit, och ordspråket ”ei mennyt niinkuin Strömsössä” (det gick inte riktigt som på Strömsö) har fastnat i mångas mun.

Ordspråket är användbart efter att du har bakat någonting fint, men resultatet ser mer ut som din toalett efter julfesten än den vackra originalbilden på Pinterest. Emojin till den känslan kan vara ett litet rött hus med ett stort rött kryss på.

Eurovisionsbesvikelsen

Photoshoppad bild på en gråtande kvinna och Krista Siegfrids.
Bildtext Det är många i Europa som tycker att Finland är väldigt ding dong.
Bild: Mika Kanerva/Eva Frantz

Finland suger när det kommer till Eurovision, du kan vara helt ärlig och erkänna det. Men ändå kollar du ivrigt på tävlingen år efter år, och hoppas Finland ska vinna. Vi har Lordi, så det är i princip möjligt. Men varje år är besvikelsen ändå enormt stor när ingen röstar på oss. Finlande, zero points, ekar i ditt huvud. Till och med Sverige gav oss dåliga poäng.

Hur ska man berätta om sin besvikelse för kompisarna? Vi tycker att det blir allra lättast med en emoji. Det kan vara en bild på en gravsten täckt med glitter eller en arg Krista Siegfrids (som också är täckt med glitter).

Vad tycker du, vilka andra finska känslor borde ha en emoji?