Svensk sockerexpert risar efterrätterna på äldreboenden
Sockerexpert Ann Fernholm är kritisk till den stora mängden sötsaker på äldreboendenas matsedlar i Helsingfors. Ett högt blodsocker kan bland annat försvåra demensen hos alzheimerpatienter.
Havtornskräm, morotskaka, jordgubbsyoghurt och blåbärsmilkshake. En annan dag rabarberkräm, våfflor, vaniljkräm med hallonsylt och apelsinmilkshake.
Det här är exempel på sötsaker som serveras på äldreboendena i Helsingfors under en och samma dag. De äldre får efterrätt till både lunch och middag, och dessutom ett bakverk till eftermiddagskaffet. Också frukost och kvällsmål har söta alternativ.
Allt enligt näringsrekommendationerna: Palmia som levererar mat till både servicehem, daghem och skolor följer statens kostråd när de gör upp sina matsedlar.
Socker kopplas till alzheimer
En som ändå är kritisk är sockerexperten Ann Fernholm. Hon är vetenskapsjournalist och författare och har skrivit böcker och sammanställt forskning om sockrets inverkan på våra kroppar.
- När det gäller ett äldreboende är det ju många som har typ 2-diabetes, och det i sin tur är kopplat till demens, säger hon.
Att minska på mängden socker i maten är alltså något också äldre ska tänka på.
- En del forskare vill till och med kalla alzheimer för typ 3-diabetes. Forskning från Stockholm visar att personer som har problem med blodsockret vid en alzheimerdiagnos utvecklar allvarlig demens mycket snabbare än personer med normalt blodsocker.
- Det gäller helt enkelt att få ens nånting att smaka.
Jaana Levo från Palmias kostservice för vårdsektorn
Helt enligt näringsrekommendationerna
På Palmia berättar Jaana Levo på kostservicen för vårdsektorn att Palmia följer statens officiella näringsrekommendationer för äldre till punkt och pricka.
- Sockret är en del av kolhydratprocenten.
Men hon medger också att mängden socker är en utmaning: socker innehåller mycket energi, och när det används räknas det ur den dagliga energimängden. Då faller något annat bort.
- Och kan vi inte lägga till socker blir det lätt för surt för de äldres smak.
Vanligt att äldre äter för lite
Levo säger också att de äldre som kommer till anstaltsvård ofta har varit hemma så länge som möjligt, och redan har ett nedsatt näringstillstånd när de kommer till ett hem och börjar få Palmias mat.
- Våra kunder är svagare än andra, de har mindre magsäck, då gäller det att ge dem grundenergi så att deras handlingsförmåga återvända. Det gäller helt enkelt att få ens någonting att smaka.
Det här serverades i dag
Onsdag 4.11 fick invånarna på bland annat Gustavsgårds äldreboende följande mat:
Frukost: Gröt på kornflingor och havrekli, bröd, skinkkorv, juice.
Lunch: Siskonkorvsoppa, potatis, rödbetsstrimlor, riven morot, rabarberkräm.
Eftermiddagskaffe: Drottningvåffla.
Middag: Kycklingsoppa, vaniljkräm, hallonsylt.
Kvällsmålsalternativ: Rispirog med äggsmör, yoghurt och fruktpuré, filmjölk och fruktpuré, apelsinmilkshake, vispgröt på röda vinbär.
Flera svenska daghem i Helsingfors fick det här:
Frukost: Bröd eller semla av ekologisk spannmål ost kakao grönsaksskivor.
Lunch: Köttfärs- grönsakssås, ekologisk pastasallad.
Vegetariskt alternativ: Vegetarisk pastasås.
Mellanmål: Broilerpirog, fruktklyftor.
Källa: Helsingfors stads matlistor
En stor utmaning är att få de äldre att äta tillräckligt med protein, när många äter så små portioner. Då kan en milkshake vara ett trick.
Levo påpekar också att maten inte bara ska fylla magen utan också är en social händelse. Måltiderna ger dagen en rytm när det annars inte finns väldigt mycket att göra.

Morgonöppet: Ann Fernholm: Socker ska vara en krydda, inte en basvara
Diabetiker rekommenderas samma som alla andra
Diabetes som är en vanlig sjukdom bland äldre har i dag inte några skilda kostråd i Finland. Enligt Statens näringsdelegation lämpar sig de nya näringsrekommendationer som sådana också för diabetiker.
Ann Fernholm har kritiserat kostråden till diabetiker i ett tv-reportage för Vetenskapens värld och även i sin bok Ett sötare blod.
- Det finns ingen vetenskaplig grund för att personer med typ 2-diabetes ska äta enligt kostrekommendationerna, säger hon.
Fernholm pekar på lågkolhydratrörelsen som fått diabetiker att lägga om kosten.
- De går ner i vikt, de får bra blodvärden med perfekta blodfetter. Rent biokemiskt är det jätteviktigt att få ner blodsockret, höga insulinnivåer är en drivkraft också för cancer.
När det gäller matlistor och dagliga energiintag betyder en hög andel socker att andra, nyttigare näringsämnen faller bort.
- Personligen kan jag tänka att det är viktigt att de äldre, om de äter dåligt, får näringstät mat. Då är socker helt fel väg att gå. Varje kalori från socker är en kalori utan näring, säger Fernholm.