Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskar Kirmes: ”Jag måste bli bättre på allt”

Från 2015
Uppdaterad 04.11.2015 07:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Förra veckan stod redskapsgymnasten Oskar Kirmes inför sin viktigaste tävling hittills i karriären. Han lyckades. I april står han igen inför sin viktigaste tävling hittills i karriären. Lyckas han då, är vägen till OS i Rio öppen.

I VM i Glasgow förra veckan slutade Oskar Kirmes på 61:a plats i kvalet, vilket gav Finland en plats till OS-kvaltävlingen i Rio i april.

Oskars poäng i mångkampen var 82.997, då Kohei Uchimura, den nu sexfaldiga världsmästaren och dubbla OS-guldmedaljören i allroundtävlingen, fick ihop 90.564 i kvalet och 92.332 i finalen.

Bra på att tävla

Oskar Kirmes upplever själv att han blivit bra på att tävla, vilket innebär att han gör få stora misstag i tävlingarna. Svårigheten på hans serier är inte ännu på samma nivå som toppgymnasternas, men för själva utförandet fick han till och med högre poäng än Kohei Uchimura både i fristående och ringar i Glasgow.

Nu borde svårighetsgraden bli högre på nästan alla redskap.

– Jag har många nya övningar som jag gjort på träning, men då vi inte ville ta några risker i VM, har vi inte lagt in dem ännu. Men visst skulle jag vilja göra svårare saker, som skulle ge högre poäng och bättre placeringar.

Oskar Kirmes på ringar i VM i Glasgow 2015
Bildtext Oskar Kirmes på ringar i VM i Glasgow 2015.
Bild: Yle

Överraskande personbästa i VM

Fristående är det redskap Oskar är bäst på, så också i VM. Det att han gjorde personbästa (14.133) på ringar kom däremot som en positiv överrasking.

– Egentligen behöver jag mer styrka för att vara bra på ringar, men poängen i VM visar att man kan få hyfsat höga poäng också för lättare serier bara man gör det snyggt. I VM är alla domare av absolut toppklass, så har man gjort personbästa där, då har man lyckats.

Lyckad säsong

I våras tog Oskar Kirmes sin första finalplats i ett stort mästerskap då han var en av 24 finalister i mångkampen i EM i Frankrike. Han slutade då på sjuttonde plats både i kvalet och finalen. I världscupen har han under det senaste året nått final på olika redskap sex gånger och stått på prispallen en gång, då han tog en andra plats i fristående.

– I fristående har jag en serie som är konkurrenskraftig och som räcker till för världscupsfinal och till och med EM-final. Om jag skulle få de andra redskapen på samma nivå, kunde jag säga att jag är ganska nära toppen. Jag vill ju fightas om bra placeringar och inte bara vara en i raden på VM.

Upp till bevis igen i april

– Det är svårt att säga nu om mina serier ser annorlunda ut i vår. Jag får prata med tränarna och fundera på hur vi går vidare.

Oskar tränas främst av sin pappa Mati Kirmes och Dmitri Gorbatšov. Han är nöjd både med den träning han får och träningsförhållandena i hemknutarna och satsar på gymnastiken heltid åtminstone fram till OS nästa sommar. Men först väntar OS-kvaltävlingen i OS-arenan i Rio i april.

– Om man får vara frisk och hel hinner man rätt mycket på sex månader. Vi fortsätter att finslipa detaljerna, gör många genomkörningar, skaffar mer styrka.

Oskar Kirmes och Mati Kirmes under VM i Glasgow 2015
Bildtext Oskar Kirmes och hans tränare Mati Kirmes i Glasgow 2015.
Bild: Yle

Problem med fötterna

Gymnasternas världscupssäsong kör i gång först i februari, vilket passar Oskar Kirmes alldeles utmärkt.

– Ledbandet på ena foten har gått av. Egentligen visste jag inte om jag skulle kunna tävla alls, men med tejpad fot har det gått. Jag ska träffa min läkare veckan efter VM, så får vi se om det blir operation eller vad som händer. Någon lång sjukledighet lär det ändå inte bli.

Skulle Oskar lyckas ta en OS-plats i vår, är det första gången sedan spelen i München 1972 som Finland kan få en manlig redskapsgymnast i truppen. Annika Urvikko, som var med i London 2012 misslyckades i VM och är inte längre OS-aktuell. Det är inte heller hoppspecialisten Tomi Tuuha, som missade sin chans då han blev sjuk under VM.

Sportmagasinet den 3.11 kl. 21.00 i Yle Fem bjuder bland annat på ett reportage från VM i artistisk gymnastik med Oskar Kirmes i huvudrollen.