Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dokumentärfilmare frågar om det går att köpa lycka

Från 2015
Uppdaterad 04.11.2015 07:44.
wille hyvönen
Bildtext Wille Hyvönen kritiserar lycklighetsindustrin i sin nya film Onnelliset, som har premiär den 13 november.
Bild: Yle/Ida Henrikson

Går det att köpa lycka? Wille Hyvönens nya film är svidande kritik mot en industri som går ut på att sälja bilden av ett lyckligt liv.

- Det är sjukt att man kan utlova lycka på en tie gångers kurs, säger dokumentärfilmsregissören Wille Hyönen. Hans långfilm Onnelliset, som kritiserar kapitaliseringen av lycka, har premiär nästa vecka.

- Lycklighetscoacher kanske kan hjälpa oss att släta ut en yta, men då möter man inte djupet.

wille hyvönen
Bildtext Regissören Wille Hyvönen trodde att han var lyckligast i världen.
Bild: Pohjola-filmi/Jarmo Kiuru

Vem är lyckligast

Wille Hyvönen trodde att han var lyckligast i världen. Han ville visa hur lycklig han var, och bestämde sej för att göra en film om det.

Samtidigt ville han utmana de otaliga lycklighetscoacher som har etablerat sej i Finland. De som säger att de kan lära folk att bli lyckliga, för en viss summa pengar. Han ville bevisa för dem, och för alla, att man inte behöver gå en kurs för att bli lycklig.

Onnelliset är en ärlig film, där vi får följa med Wille på hans lektioner i lycka. Det är en film som undersöker dagens mentalitet, där de positiva, lätta och glada sidorna av livet verkar värderas så mycket högre än de andra, mörkare sidorna.

- Under filminspelningarna blev jag djupt deprimerad. Jag vände mej till mina coacher för att få hjälp, för att hitta tillbaka till lyckan, berättar Hyvönen.

- Men vi mänskor är otåliga, eller åtminsone jag är otålig. Man vill ha roliga saker snabbt utan att möta svårigheterna.

Snabbmat eller psykoterapi

Hyvönen jämför lycklighetskurserna med snabbmat - man får en tillfällig kick eller tillfredställer ett behov, men effekten blir allt annat än långvarig. Nu säger han sej lita på utbildning ännu mer än tidigare.

- Den västerländksa psykologin är en överraskande bra grej. Om jag går till tandläkaren vill jag ju inte att nån som har gått en kurs på nätet lappar mina hål. Tänk då på psyket som är ännu mer bräckligt!

Han avslöjar att han nu vill gå i psykoterapi. Dessutom vill han göra sin följande film om behandlingen. Bara han hittar en psykoterapeut som går med på det.

wille hyvönen
Bildtext Ur filmen Onnelliset: Wille Hyvönen med en av sina lycklighetscoacher.
Bild: Pohjola-filmi/Jarmo Kiuru

Hyvönen har svårt att säga om det är nåt i just vår tid som gör att folk är så besatta av lycka.

- Mina föräldrar säger att jag ska sluta bekymra mej och leva livet. Men jag undrar vad det är för ett liv om man inte ställer sej just dessa frågor. Jag tycker att det är livets mening att undersöka allt skit som finns inom oss. Det påverkar oss oberoende, så hellre vill jag vara medveten om också alla mörka sidor som finns där.

Är du lycklig nu?

- Absolut inte. Och stolt över det.

Kulturprogrammet Lasso handlar den här veckan om LYCKA.
Lasso på Yle Fem onsdagar kl. 20:00, torsdagar kl. 17:25, och alltid på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan