Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flyktingförläggningar lockar arbetstagare

Från 2015
Uppdaterad 03.11.2015 20:37.
Frivilliga från Röda korset leker med barn på flyktinganläggningen i Rödbergen i Helsingfors.
Bild: Leena Koskela, Röda korset

Förläggningar för asylsökande lockar arbetstagare. En del säger upp sig från sina ordinarie jobb för att arbeta på förläggningarna.

Så gick det till exempel vid Finlands Röda Kors i Uleåborg. Där sade en hel grupp som tidigare jobbat på flyktingförläggningar upp sig från sina nuvarande jobb för att igen söka jobb på en förläggning.

- Många vill uppleva något unikt. Här talar vi om en känsla av pionjärskap, säger Petri Kaukiainen som är verksamhetsledare för Finlands Röda Kors i Nylands och Helsingfors distrikt.

I september anlände kring 11 000 asylsökande till Finland. Det fanns varken fungerande förläggningar eller tillräckligt med personal. FRK hade en mobil grupp som tog sig från en enhet till en annan. I början klarade man sig långt tack vare frivilliga och företag som hyr ut arbetskraft. Bland annat Helsingfors stad anställde arbetstagare från dylika företag.

- Vi slutar hyra arbetskraft genast när vi får eget folk på jobb, säger Tiina Luoma som är arbetskraftsplanerare vid Helsingfors stad.

Invandrarbakgrund ett plus

Privata Luona Oy har hand om nio förläggningar i Helsingfors, Esbo, Vanda och Hyvinge. Några hundra nya har blivit anställda – tolkar, kökspersonal, ledare och personal som har hand om sjukvård och säkerhet.

- Under en kort tid har vi kunnat anställa många. Många av de anställda har invandrarbakgrund. Jag skulle gärna ta fler personer på jobb som kan arabiska, säger verksamhetsledare Milja Saksi från Luona.

Röda korset har nio förläggningar i Finland.

- Invandrarbakgrund är en klar fördel i arbetet på förläggningarna. Då är det lättare att se Finland ur ett yttre perspektiv, säger Kaukainen från FRK.

Invandrarbakgrund är en klar fördel i arbetet på förläggningarna. Då är det lättare att se Finland ur ett yttre perspektiv

― Petri Kaukiainen, Finlands Röda Kors

Hungriga efter lång resa

Jobbet på förläggningar kan vara tungt. Asylsökande har ofta varit med om mycket svåra händelser, säger Petri Kaukiainen från FRK.

- Under de några första veckorna äter många enormt mycket, och då hjälper det inte att matservicen försäkrar att maten nog räcker till. För många har resan varit lång, säger Kaukiainen.

FRK i Helsingfors och Nyland har under hösten anställt 150 personer för arbete i förläggningarna. Luona Oy har anställt kring tvåhundra och staden kring sextio.

Ansökningarna har varit tio gånger fler än så.

Yle Helsinki
Outi Pukkila