Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De första vindkraftsmontörerna vid YA får sin examen

Från 2015
Blivande vindkraftsmontörer övar säkerhet
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Nu finns sju färska vindkraftsmontörer i Österbotten. På onsdag utexamineras den första kullen vindkraftsmontörer på svenska i Finland vid Yrkesakademins enhet i Närpes.

Efter ett och ett halvt års studier med mycket praktiska övningar har de sju nyutexaminerade vindskraftsmontörerna färdigheter att sköta underhåll av vindkraftverk på höga höjder.

- Det har varit en intressant utbildning, tycker jag. Man har lärt sig en massa nya saker. Klättring och höjd är helt nytt, säger Hans Roth, en av de nyutexaminerade.

Höjden en utmaning

Speciellt klättring och säkerhet på höga höjder har de ägnat mycket tid åt. Det är en hel del utmanande förhållanden som vindkraftsmontörer ställs inför där uppe, säger utbildare Niklas Thomasfolk.

En del av den övriga kompetensen förväntas de som söker till utbildningen delvis ha från tidigare.

- Det har varit en utmaning att hitta de rätta vägarna för en innehållsrik utbildning. Vi har tre olika stommar. Vi har den elektriska delen, den mekaniska delen och den viktigaste delen, säkerhet och vad man behöver känna till inom klättrande och hur man ska göra om man till exempel måste utrymma vindkraftsturbinerna, säger Niklas Thomasfolk.

Till arbetsuppgifterna för en vindkraftsmontör hör bland annat att sköta underhållet av vindkraftverk i drift.

För att bli vindkraftsmontör krävs också utbildning i elteknik, maskin och metall, underhåll, montering eller lämplig arbetserfarenhet.

Drygt en procent av den årliga elförbrukningen i Finland kommer från vindkraft. Målet fram till 2020 i landets energi och klimatstrategi är att det ska öka till 38 procent.

För att nå dit borde cirka 1000 nya vindkraftverk byggas. I slutet av 2014 kunde man räkna till 260 vindkraftverk i Finland.

Det går långsamt

Den andra kursen för vindkraftsmontörer inleddes i höst vid Yrkesakademins enhet i Närpes. Men intresset för den har varit något svalare.

Niklas Thomasfolk utgår från att det kommer att finnas en större efterfrågan på vindkraftsmontörer i framtiden, även om utbyggnaden just nu inte går så raskt framåt.

- Inte har ju möllorna direkt vuxit upp som svampar. Man har planerat fler hundra, men man kanske ser fem stycken. Då kan man bli lite skeptisk. Men nog kommer det med tiden. Tio stycken per år kan man räkna med. Ju fler och äldre möllorna blir, desto mer service behöver de, säger Niklas Thomasfolk.

Jobb på Nya Zeeland?

Hans Roth har hört sig för om jobb inom branschen men han har hittills inte fått napp. Han har inte gett upp.

- Det är klart, har man ändå gått en utbildning har man en förhoppning att få jobb inom branschen.

Vindkraftsmontörerna bör ha möjlighet att kunna resa i sitt arbete, står det i Yrkesakademins information om vindkraftsmontörsutbildningen. Thomasfolk tänker sig att de får räkna med att det kan bli fråga om utlandsvistelser.

- Jag ser mera globalt på det att den som utbildar sig till en vindkraftsmontör ska inte vara rädd att flytta på sig. Han får räkna med att starten kan ske på Nya Zeeland. Arbetet finns det säkert, men var man startar är en annan sak.