Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ohio sade nej till cannabis

Från 2015
Spotlight: Cannabis som botar?
Bild: Yle

Väljarna i den amerikanska delstaten Ohio har röstat mot ett lagförslag som skulle ha gjort eget bruk av marijuana lagligt.

Då tre fjärdedelar av rösterna räknats har Nej-sidan fått 65 procent av rösterna.

Ja-sidan, som stöds av en grupp förmögna investerare, föreslog att odlingen av cannabis skulle ske på tio särskilda platser i delstaten.

Det fick delstaten att samtidigt låta väljarna ta ställning till om förbud mot att använda rätten att ta initiativ till folkomröstningar då syftet är att få personlig vinning genom att skapa monopol, eller en kartell.

- Jag kan inte tro att jag röstade "nej" nu när man äntligen fick rösta om legalisering av marijuana. Jag tycker det är löjligt att marijuana är olagligt och kriget mot narkotika är ett misslyckande. Men jag tycker inte att tio producenter ska ha monopol, sa Marty Dvorchak till nyhetskanalen PBS

Lagförslaget hade givit medborgare rätten att ha upp till fyra cannabisplantor i hemmet för eget bruk eller köpa knappt 30 gram marijuana.

Dyr kampanj

Delstaterna Colorado, Washington, Oregon och Alaska samt huvudstaden Washington DC har legaliserat rekreationellt bruk av cannabis - medan det i ett drygt tjugotal delstater är lagligt för läkare att ordinera cannabis av medicinska skäl.

Pro-cannabislobbyn spenderade 12,7 miljarder dollar på en kampanj som riktade sig till väljarna.

Samtidigt förekom det också starkt motstånd mot initiativet från olika lobbyorganisationer och bland annat barnsjukhus och jordbrukares intressebevakningsorganisationer.

Nästa år kommer åtminstone fem amerikanska delstater att rösta om legalisering av cannabis.