Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Klimatförändringen ger lövskogar och vildsvin i Österbotten

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 16:17.
Gamla ekar vid Vaarniemi naturskyddsområde
Bildtext Arkivbild.

Om vi i och med klimatförändringen får det betydligt varmare till slutet av århundradet kommer vi i Österbotten att få vänja oss vid bland annat mer sjukdomar och fästingar. Dessutom blir vildsvinen vardag.

Sveriges motsvarighet till Meteorologiska institutet, SMHI, har nyligen kommit med en prognos över klimatförändringen i Västerbotten som slår fast att vi kommer att få en värmeökning på mellan sex och sju grader till och med 2100 om inget görs. Man kan anta att Österbotten står inför ungefär samma framtid.

Biolog Hans Hästbacka säger att en så här stor temperaturstegring skulle ha stor inverkan på både våra växter och djur.

Hans Hästbacka
Bildtext Biolog Hans Hästbacka.

- De djur och växter vi har i Österbotten är anpassade till en viss temperatur framförallt under vintern. Det är alltid vintern som är flaskhalsen för övervintrande djur och växter så nog skulle det påverka vissa arter negativt andra positivt, säger Hästbacka.

Ekskogar

Många växter hos oss skulle klara sig bättre i ett varmare klimat. De som nu har sin nordligaste gräns i södra Finland skulle kunna vandra norrut. Det här skulle till exempel kunna gälla eken.

- Vi har vår tunna ekregion i Nyland och Åbolands skärgård och på Åland. På längre sikt betyder det att ekregionen flyttar upp till Österbotten och vi får mera lövträd. Till och med lövskogar på långsikt.

Fler lövträd betyder också att barrträden viker undan om det blir betydligt varmare. Tallen och granen är anpassade till ett rätt bistert klimat även om de också klarar sig söderut.

Nya vanor och faror för vissa djur

De djur som framförallt skulle påverkas av ett varmare klimat med korta, milda och snöfattiga vintrar är de djur som byter till vit päls på hösten. Hit hör till exempel skogshare, hermelin, dalripa och fjällräven.

- De blir lätta byten för rovfåglar och rovdäggdjur. Det blir en dramatisk förändring för dem som byter till vitt.

För björnen och grävlingen som sover vintersömn skulle den snöfattiga vintern betyda nya vanor. För björnarna som brukar börja sova vintersömn då den första snön kommer skulle det bli längre vakentid och svårt att hitta bär som mat senare på hösten.

- Det finns ingen mat mera den här tiden. Björnen och andra djur äter mycket bär under hösten och bären är slut nu. Så hur ska de börja uppträda då det inte finns mat att stilla hungern med.

En som däremot kunde tänkas vinna på milda korta vintrar är den utrotningshotade igelkotten. Den kan ha svårt att klara vintrarna nu om kölden är hård.

- De kommer att överleva bättre bara det inte är så regnigt.

Fästingar och sjukdomar frodas

Ett djur som vi sannolikt skulle få se mycket mera av i ett mildare klimat är vildsvinet som redan nu förekommer i enstaka exemplar i Österbotten. I dag finns det främst vildsvin i Europa och i de baltiska länderna.

- De skulle sprida sig norrut. Det är ett flockdjur som man ogärna har i markerna.

Om vintern blir annorlunda har också sjukdomsalstrare av olika slag mycket bättre förutsättningar att klara sig. De betyder att många av de sjukdomar vi har på växter och djur blir mera allmänna.

- Vintern är den årstiden som genom köld håller markerna fria från sjukdomar så det är klart att både i odlingslandskap och i skogarna kommer de här sjukdomarna att bli vanligare. Också fästingarna skulle bli mera allmänna. De skulle vara en fördel för dem att ha en mild vinter.