Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Feminist + laestadian = sant

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 09:17.
Husvagnar på Söderfjärden
Bildtext Gammellaestadianernas sommarfest, Suviseurat, samlade närmare 80 000 besökare till Söderfjärden utanför Vasa
Bild: Esa Siltaloppi

80 000 gammellaestadianer var samlade på Söderfjärden utanför Vasa i somras för att fira sin sommarfest, Suviseurat. Bland deltagarna fanns många unga laestadianer.

Henrik Hurtig är 22 år, hemma från Vasa och studerar juridik i Uppsala. Han har vuxit upp i den gammellaestadianska rörelsen och är djupt troende. I mycket av Henriks tankar kan man spåra traditionen.

Hatar inte homosexuella

- Vi hatar inte homosexuella, som folk tror, men vi anser att det enligt bibeln är ganska tydligt att ett äktenskap ska vara mellan en kvinna och en man.

Kategoriskt blir det också i fråga om rätten att gifta om sig om det första äktenskapet kraschar.

- Man har den partner som man har fått. Och om det nu inte funkar efter att man har försökt reparera det så har man använt sin chans såhär krasst sagt.

Ensamhet ett problem

Men i mycket annat märks det att Henrik helst vill tänka själv. Han pratar om hur han själv inte egentligen är så förtjust i att vara på Suviseurat, som många av hans vänner prisar som något som närmast liknar himmelriket. I stället pekar han på ensamheten som kan bli outhärdlig bland 80 000 andra.

- Om man är ensam så kan man känna sig riktigt ensam i Suviseurat. När jag var liten hade jag inga kompisar utanför Vasa och mina kompisar från Vasa hade det. När vi var på Suviseurat någonstans runtom i Finland träffade dom sina kompisar från andra ställen och då blev jag kvar ensam. Det förstorades på något sätt hur ensam man är. Man ser ju bara folk som är ihop med kompisar.

"Jag är feminist"

Henrik är feminist och en man, som motsätter sig familjeplanering och som tycker att kvinnan inte skall predika.

Henrik Hurtig är feminist och gammellaestadian - Spela upp på Arenan

Singel och utan barn

Anu Vähäjylkkä är 38 år och jobbar med kundfrågor på ett inglasningsföretag i Stockholm. Hon står med fötterna djupt i den gammellaestadianska myllan. Hon har 11 syskon och 73 syskonbarn men själv lever hon som singel.

- Det kan ibland kännas konstigt. Jag kan inte bara ringa mina kompisar och fråga om vi ska planera en resa utomlands nästa månad. Då måste de fråga sin man eller kolla om de får barnvakt. Så på det viset har jag det lättare än de. Jag är nöjd med min tillvaro.

Om det är något som den gammellaestadianska rörelsen är så är det familjeinriktad. Livet går ut på att gifta sig och skaffa barn. Så många barn som Gud bara tycker att man ska ha.Ibland tycker han att 10-12 barn är okay, ibland upp till 17.

Anu skulle kunna tänka sig att gifta sig. Däremot ställer hon sig tveksam till att gifta sig med någon utanför rörelsen. Hon har väninnor som har provat på det och det har inte slutat lyckligt.

- Det är ju inte alls säkert att om man gifter sig så får man barn. Man gifter sig för kärlek, inte för att man ska hitta någon att få barn med. Vi är inga maskiner som producerar barn utan barnen är en Guds gåva som kommer om de kommer. Jag har en bror som inte har fått barn alls. Dom har adopterat. Det är inget problem. Han är lika mycket mitt syskonbarn som alla de andra 72 som jag har.

Inget smink, ingen sex

Anu sminkar sig inte. Det gör man inte som gammellaestadian. Hon avfärdar frågan om varför med "tycker du inte att jag är vacker som jag är". Däremot röker hon, vilket är tillåtet inom rörelsen. Men hon dricker inte alkohol och hon avstår från sex.

- Jag har inte haft sex, så jag vet inte hur det är. Om det hade varit ett problem, hade jag inte varit troende. Alla tycker om närhet men, jag vet inte, jag har inte känt att sex är någonting som jag behöver just nu.

Synden och förlåtelsen är alltid närvarande inom den gammellaestadianska tron. Himlen är målet och för att nå dit gäller det att få sina synder förlåtna. För Anu har det inneburit att kärleken till hårdrocken och dansen och drömmen om att bli rockstjärna har fått träda tillbaka.

Anu Vähäjylkkä är gammellaestadian, 38 år och ogift - Spela upp på Arenan

Hur mycket vet du om gammellaestadianerna? Gör Svenska Yles laestadiantest:
På grundskolenivå
På högskolenivå

Dokumentären Suviseurat, synden, förlåtelsen och himlen sänds på Yle Fem den 10 januari kl 20.00 och kan därefter ses på Arenan.yle.fi

Suviseurat, synden, förlåtelsen och himlen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln