Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rumäniens premiärminister avgår - nattklubbsbranden blev droppen

Från 2015
Victor Ponta
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Rumäniens premiärminister Victor Ponta avgår. Tiotusentals demonstranter krävde regeringens avgång på tisdag kväll. Fredagens nattklubbsbrand blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Premiärminister Victor Ponta meddelade själv om sin avgång i rumänsk tv.

- Jag hoppas att regeringens avgång tillfredsställer de människor som kom ut på gatorna i går kväll, sade Ponta.

Demonstrationer hölls i flera rumänska städer på tisdag kväll. Slagord som "korruption dödar" och "mördare, mördare" skallade då omkring 20 000 människor tågade i huvudstaden Bukarest.

Demonstration i Bukarest
Bildtext Demonstration i Bukarest.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Demonstranterna i Bukarest krävde att Ponta, hans inrikesminister Gabriel Oprea och en borgmästare skulle avgå på grund av nattklubbsbranden i fredags där 32 människor miste livet.

130 skadade ligger kvar på sjukhus

Det var i fredags som en rockkonsert på nattklubben Colectiv i Bukarest slutade i katastrof. Pyroteknik orsakade en häftig brand i lokalen som saknade nödutgång och saknade tillstånd både för konserter och för pyroteknik. För många människor hade släppts in och brandsäkerheten var otillräcklig.

Många omkom och skadades i trängseln som uppstod då publiken försökte ta sig ut genom den enda utgången. Åtminstone 130 människor vårdas fortfarande på sjukhus och för flera av dem är tillståndet kritiskt.

Tre ägare av nattklubben har gripits misstänkta för dråp.

De som demonstrerade på tisdag kväll kopplar samman nattklubbsbranden med den utbredda korruptionen i Rumänien.

"Jag kan inte slåss mot folket"

Premiärminister Ponta står åtalad för bedrägeri, skattefusk och penningtvätt. Brott han ska ha gjort sig skyldig till under åren 2007-2011 när han arbetade som jurist, innan han blev premiärminister.

Socialdemokraten Ponta har hittills vägrat avgå och har hela tiden hävdat att anklagelserna är politiska. Rumäniens president Klaus Iohannis och Pontas politiska motståndare har krävt hans avgång ända sedan i somras då korruptionsutredningen mot Ponta inleddes.

Men - aningen överraskande - gav alltså Ponta nu efter för trycket.

- I alla år som jag verkat inom politiken har jag kunnat ta vilken som helst politisk strid, men jag kan inte slås mot folket, sade Ponta.

President Iohannis ska nu utnämna en presumtiv premiärminister med uppdrag att bilda en regering som måste få parlamentets godkännande. Om det misslyckas två gånger blir det nyval.

Det är inte omöjligt att Pontas socialdemokratiska parti åter igen bildar koalitionsregering med samma partier som tidigare.