Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förnyade Svenska.yle.fi - snabbare på mobilen, luftigare layout

Från 2015
Uppdaterad 10.11.2015 09:38.
Utvecklingsteamet: Mikael Skog, Cecilia Wikman, Mattias Erkkilä, Ilkka Veteläsuo, Alexander Granholm, Rasmus Werling, Micke Hindsberg, och i nedre raden Kristoffer Söderlund, Mårten Seiplax och Joakim Calais
Bildtext Utvecklingsteamet: Mikael Skog (fr.v.), Cecilia Wikman, Mattias Erkkilä, Ilkka Veteläsuo, Alexander Granholm, Rasmus Werling, Micke Hindsberg, och i nedre raden Kristoffer Söderlund, Mårten Seiplax och Joakim Calais.

Svenska Yles webbplats har förnyats. Förutom det nya luftiga utseendet finns många förändringar under motorhuven. Vi har förbättrat tillgängligheten av innehåll och användningen på mobila apparater.

Det har gått dryga tre år sedan Svenska Yle lanserade sin helt ombyggda webbplats som samlar allt innehåll i en tjänst och är anpassad till såväl mobiltelefoner som bordsdatorer. Den senaste förnyelsen är ett steg vidare i samma riktning.

Mobilanpassningen till en ny nivå

- Den nya sajten känner bättre av vilken skärmstorlek som finns tillgänglig och laddar därför snabbare på en mobil än den gör på en stationär dator. Det blir en mindre datamängd som behövs för att visa sajten på mobilen, berättar projektledaren Mårten Seiplax om förnyelsearbetet.

Den tidigare versionen erbjöd fyra olika vyer av sajten, beroende på hurdan apparat besökaren använde. Nu är varje innehållselement konfigurerat separat så att sidorna kan visas på tiotals olika sätt för att fungera optimalt oberoende av den apparat besökaren väljer att använda.

Lättillgängligt innehåll och dynamiska menyer

Förutom användarupplevelsen har en stor insats lagts på den så kallade hittbarheten, det vill säga hur lättillgängligt och synligt innehållen visas. Som exempel kan nämnas att det på första sidan presenteras tydligt för varje artikel vilka ämnen, personer eller platser de handlar om. Dessa "knappar" som syns på ämnessidorna går också att klicka på, och då hittar man direkt flera artiklar från till exempel ämnessidan Inrikes eller om en viss politiker eller popstjärna. På detta sätt blir det lättare att hitta i Svenska Yles breda utbud.

Många menyer baserar sig också direkt på våra innehåll så att de lever och uppdateras automatiskt enligt det som är aktuellt. Till exempel då flyktingfrågor på senaste tid varit aktuella i utrikesrapporteringen lyfts den rubriken upp i navigeringen på utrikessidan.

Hjälp oss bygga en ännu bättre webbtjänst

Svenska.yle.fi utvecklas kontinuerligt för att på bästa vis betjäna publikens behov. I och med denna lansering så sätter utvecklingsarbetet ny fart. Därför ber vi alla användare av vår webbplats att ge respons. Berätta vad ni tycker att fungerar bra eller dåligt, vilka saker ni önskar att vidareutvecklas eller ge förslag på helt nya funktioner. Ett responsformulär för ändamålet finns här, och fri respons får givetvis ges via kommentarsspalten nedan.

? ? ? ? ⌨️ ? ?