Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Här är mera jobb för skeden än grävskopan"

- Nu får grävskopan vila en stund, för här är det mera jobb för arkeologskeden, berättar Juha Valkonen som är gatubyggnadschef på Borgå stad. Museiverket vill övervaka jobbet och en arkeolog är på väg om några dagar, fortsätter han.

För tillfället har en viss mängd mark hittats som är förorenat av olja, men inte i några större mängder. Däremot finns det en hel del metallförorenad mark. Nu undersöks materialet för att klargöra vart det ska föras vidare.

- Det klarnar nog inom kort, säger Valkonen.

Krämaretorget i Borgå saneras
Bildtext Det kan dröja innan det går att parkera på Krämaretorget.

Ruinerna intressanta för museifolket

- Det är de här tegelkonstruktionerna som museiverket har intresserat sig för, berättar Juha Valkonen. Under marken hittade vi ruiner av den gamla bensinstationen och nu har en arkeolog kallats till vår hjälp, fortsätter han. Här är mera jobb för en arkeologs finare verktyg just nu än för våra grävmaskiner, säger gatubyggnadschef Valkonen.

Bergström minns nog bensinstationen

Då Yle Östnyland är på plats och filmar Krämaretorget dyker plötsligt två av stadens beslutsfattare upp. Det är Torolf Bergström som tillsammans med Anders Rosengren ställer sig bakom staketet och inspekterar det pågående arbetet.

- Jag minns nog bensinstationen, berättar Bergström. Vi bodde här intill och jag brukade vänta på morsan här på stationen. Det fanns en taxistation här brevid, på Mannerheimgatan och jag lärde mig alla bilarnas registernummer utantill, fortsätter han. Det här var nångång i skiftet av 1940-50 talen, berättar Torolf Bergström.

Borgåpolitiker inspekterar Krämaretorget
Bildtext Torolf Bergström och Anders Rosengren tittar på grävarbetet.

Ny parkeringsautomat blev arbetsdryg för Borgå

Allting började då staden ville byta ut parkeringsautomaten på torget. I samband med arbetena uppdagades att det funnits en bensinstation på Krämaretorget för flera decennier sedan. Då krävde hälsomyndigheterna att marken under torget måste granskas och nu är så gott som hela torget uppgrävt.

- Vi jobbar så fort det går!

- Nu då arkeologen ska börja gräva här går allt förstås mycket långsammare än med maskin, men vi skyndar så gott det går, säger gatubyggnadschef Juha Valkonen. Vi ska försöka få allting undan till julkommersen för då kommer varje parkeringsplats att behövas i stan, fortsätter han. Men jag vågar inte lova någonting i det här skedet, säger Valkonen.