Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Gravöl" för Logen i Gröndal upprör invånare

Från 2015
Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas
Bildtext Logens saga kan snart vara all. Vad som ska stå på tomten i stället är ännu oklart.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Känslorna kring Logen i Gröndal i Esbo går heta igen. På lördag ordnar ungdomsföreningen gravöl för Logen, trots att Gröndalsgillet gjort en begäran om att skydda lokalen.

Logen var i rubrikerna för några veckor sedan när ungdomsföreningen först meddelade en somalisk kvinna att hon inte får ordna sitt bröllop i lokalen eftersom hon har utländskt ursprung. Efter medieuppståndelse backade Logen ändå till slut.

Nu är medlemmar vid Gröndalsgillet upprörda: De har gjort en begäran till Närings-, trafik- och miljöcentralen om att föreningslokalen Logen ska bevaras. Ansökan är under behandling, men trots det har Gröndals ungdomsförening gått ut med en inbjudan till gravöl.

Jag har aldrig hört talas om någon sådan ansökan. Om någon gjort en sådan är den illvillig och gjord mot Logens och museiverkets vilja.

― Ralf Wahlsten

- Jag hade aldrig hört talas om att en sådan ansökan lämnats in innan jag nu blev uppringd. Om någon gjort en sådan är den illvillig och gjord mot Logens vilja, med avsikten att bromsa stadsplaneringen. Något intresse att skydda Logen, som är i fallfärdigt skick, har den personen inte.

Gravölen ordnas på lördag och är en trerättersmiddag som man fått köpa supékort för 65 euro till.

I hetluften igen

Det är inte första gången det är upprörda känslor kring det gröna trähuset i villastadsdelen Gröndal i Esbo. Logens grannar har protesterat mot planerna på att bygga ett stort bostadskomplex på området. Logens verksamhet ska flytta till det stora allaktivitetscenter som planeras i Alberga.

Planerad bunker i Gröndal
Bildtext Så här kan det se ut i Gröndal i framtiden om Logen rivs.
Bild: Arkitektbyrån Doventus

Lördagens gravöl är samtidigt ett tillfälle att presentara planerna för den nya verksamheten i allaktivitetscentret.

Det känns konsigt. Staden har inte fattat något slutgiltigt beslut om vad som ska hända med Logens tomt och dessutom är vår begäran ännu under behandling.

― Gröndalsgillets vice ordförande

- Vi är inte emot centret i Alberga. Det är en bra sak. Men det får inte finansieras genom att bygga ett enormt bostadskomplex på Logens tomt, säger en medlem i Gröndalsgillet som Yle Huvudstadsregionen har talat med.

Enligt uppgifter från Gröndalsgillets vice ordförande är Logens styrelse medveten om att Gröndalsgilet vill skydda Logen. Han blev förvånad när han fick höra om lördagens gravöl.

- Det känns konstigt. Staden har inte fattat något slutgiltigt beslut om vad som ska hända med Logens tomt och dessutom är vår begäran ännu under behandling.

Enligt styrelseordförande Ralf Wahlsten är gravölen främst ett tillfälle för att presentera planer för den framtida verksamheten i Alberga. Trots termen gravöl kommer Logen att finnas kvar åtminstone hela år 2016, lovar han.

Gröndalsgillet uppger att de vill bevara Logen för att bevara ungdomsföreningens historia och kultur. Enligt Wahlsten är huset ändå i alldeles för dåligt skick och en rivning är nödvändig.

- Huset är i sådant skick att det inte går att renovera.