Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skippa ölen och flyg till New York

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 00:31.
spargris gjord av glas
Bildtext Med en spargris blir mikrosparandet väldigt konkret.
Bild: Yle /Jennifer Granqvist

Mörkret kommer och drömmarna för en bort till varmare tider och sommaren 2016. Nu är det hög tid att börja arbeta inför nästa sommar både vad gäller konditionen (beach 2016) och semesterresor.

Åtta månader räcker gott och väl till för att bygga upp både kroppen och sparkassan. Det viktigaste är att du börjar redan idag. Inget nytt, men varför är det alltid så svårt?

Istället väntar man och börjar hetsträna och hetsspara någon gång i mars.

Hur du ska lägga upp träningen ska vi inte ta ställning till i dag, i stället har vi funderat på hur du kan lägga upp en strategi och börja mikrospara på onödiga utgifter.

Johan Hultkrantz är placeringsmäklare i Helsingfors och har skrivit böcker bland annat i ämnet mikrosparande.

- Vill man åka på en semesterresa i sommar som kostar 600 euro blir det i princip 3 euro per dag att spara fram till dess för att fixa det. Tänker man så låter det ganska enkelt att hitta pengarna. Problemet är att folk inte har ett strukturerat mikrosparande, småsparande eller helt enkelt skitsummor som i slutändan blir ganska stora pengar.

Det är ju just det som det är frågan om. Att spara in på de onödiga små utgifterna man gör av med varje dag.

Konkreta tips

Vad är det här för små utgifter då? Här kommer några tips från coachen om vad just du kunde spara in på:

1. Alkohol

- Många unga tycker om att gå på krogen och festa. Alkoholkonsumtionen kan vara en betydande del, menar Johan.

Om vi räknar då. Ett stop kostar omkring 5 euro. Ifall du går ut en gång i veckan och kan tänka dig dricka ett stop mindre på krogen har du sparat in 5 euro.

2. Fyllemat

- När man har druckit börjar man känna fyllehunger som ju egentligen är en helt onödig form av hunger.

Okej, så håll koll på fyllehungern. En Pizza eller kebab mindre i veckan sparar dig omkring 8 euro till. Då är vi uppe i 13 euro.

3. Kaffe, underhållning och godis

- Kaffekoppar eller exempelvis tidningar som man egentligen inte behöver. Eller onödiga kvällsbitar man kan hålla sig borta från.

En kopp kaffe, en tidning och en påse godis mindre i veckan går väl på omkring 8 euro. Då har du sparat in 21 euro på en vecka.

Vi har 30 veckor kvar till juni. Sammanlagt skulle du spara 630 euro om du följde Johans tips. För den summan flyger du till exempel tur retur till New York eller Tokyo nästa sommar och har till och med lite fickpengar över.

Konkreta mål

Vi har konstaterat att det inte är så stora uppoffringar man behöver göra för att ha råd med drömresan nästa sommar. Men då behöver man helt klart en strategi för sitt sparande. Här kommer nästa problem.

- Idag har vi mindre fysiska pengar i omlopp än tidigare. De flesta rör sig med bank-, eller kreditkortspengar. Men om man gör en internöverföring på till ett konto på 80 euro i månaden och inte har ett kort kopplat till kontot klarar man det. I och för sig fungerar nog den traditionella linjen med spargris också och då gör man ju besparingen mera konkret. Men frågan är om man klarar av det, menar Johan.

Det intressanta är att människor oberoende av inkomstgrad tycks ha lika svårt att mikrospara. Har man högre lön betalar man mera skatt och har också antagligen dyrare levnadsvanor.

Det som hur som helst är det viktigaste för att hålla motivationen uppe är att man har klara mål för sitt sparande. Oavsett om det är just en resa eller en köksrenovering, en begagnad bil eller en lyxklocka man drömmer om.

- Det handlar ändå om en ganska lång tid man måste mikrospara. Jag tycker nästan man borde ha en bild på sitt mål ovanför sängkudden så man blir påmind om det varje dag. Utan ett konkret mål klarar man inte av det.