Placeboeffekterna kan vara stora - sockerpiller ibland lika bra som medicin
Placeboeffekterna i samband med läkemedelsbehandling är större än vad många tror. Särskilt betydande är de i samband med antidepressiva läkemedel. Det konstaterar en placeboexpert från Harvard-universitetet i USA.
Med placeboeffekt menar man oftast de positiva förändringar som sker när någon tror att de får en effektiv behandling mot en viss sjukdom, trots att personen kanske bara får ett sockerpiller som saknar aktiva läkemedelsämnen. Placebo är alltså inte detsamma som ingen effekt.
- I samband med många sjukdomar är placeboeffekterna högst verkliga, konstaterar Irving Kirsch, biträdande direktör vid programmet för placebostudier vid Harvard Medical School i USA.
Kirsch besöker Helsingfors och Åbo den här veckan för att berätta om sin forskning, på inbjudan av Finlands psykologförbund och Finlands psykologiska sällskap med flera.
- Placeboeffekterna kan vara långvariga och starkt positiva i samband med smärta, Parkinsons sjukdom, depression, ångest och flera andra sjukdomar, tillägger han.
Den gemensamma nämnaren är att det handlar om symptom som är mer eller mindre subjektiva, och som folk kan känna av.
- Hurdan läkemedelseffekt en enskild patient får handlar bara delvis om vad som faktiskt sker i kroppen. En stor del handlar också om hur man upplever och tolkar situationen med sin hjärna.
Sockerpiller i vissa fall minst lika bra
Särskilt antidepressiva SSRI-läkemedel fungerar enligt Kirsch främst på grund av placeboeffekten. I studier har forskare visat att sockerpiller är minst lika bra mot depression.
- Piller utan aktivt SSRI-läkemedel leder också till stora och kliniskt betydelsefulla resultat, konstaterar Kirsch.
Men Erkki Isometsä håller inte med om Kirschs bedömning att SSRI-läkemedel främst har placeboeffekt. Isometsä är professor i psykiatri vid Helsingfors universitet och har varit med om att utarbeta rekommendationerna God medicinsk praxis, som läkare använder i sitt arbete.
Till Helsingin Sanomat säger han att trots att effekten högst är måttlig så är det befogat att använda de här medicinerna, särskilt i kombination med psykoterapi.
Ett stort problem är enligt Kirsch att läkemedelsföretagen ofta hemlighåller de studier som talar emot att ett visst läkemedel fungerar. Det här gäller många olika läkemedel. I flera fall är det bara de positiva studierna som publiceras, vilket vilseleder myndigheter och läkare.
- Alla kliniska studier borde därför offentliggöras, säger Irving Kirsch.
Effekten kräver inte alltid tro
Man kunde lätt tro att det Kirsch säger om placebo innebär att om en patient slutar tro på de mediciner han eller hon tar så kan medicineringen bli ineffektiv. Men så är det inte nödvändigtvis, menar han.
- Om du får reda på att du själv har påverkat ditt tillstånd positivt så kan det i sig ge en positiv och stärkande effekt.
Också akupunktur omfattas av placeboeffekten, menar Kirsch. Vetenskapliga studier som han har gjort tyder på att akupunktur i princip inte fungerar men att behandlingen kan ha en starkt positiv placeboeffekt.