Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vi möts i Lappfjärd

Från 2015
De medverkande i "Vi möts i Lappfjärd"
Bildtext De medverkande i "Vi möts i Lappfjärd".
Bild: Yle/Roger Källman

Ungdomsförenings imponerande lokal var samlingspunkten då vi denna gång träffades i Lappfjärd. Ungdomsföreningen, frivilliga brandkåren, Marthaföreningen och herr- och damkörerna var representerade.

Diana Lillhannus är ordförande för ungdomsföreningen. Hon berättar att föreningen grundades år 1896, så nästa år blir det 120 års-jubileum.

Den nuvarande ungdomslokalen är byggd år 1948. Officiellt är den 1300 kvadratmeter stor, men räknar man med alla skrubbar och skrymslen är den nog närmare 1500 kvadrat, säger viceordförande Sandra Toivonen.

- Den är snarare för stor än för liten, speciellt kalla vintrar, säger Sandra.

Då det spelas revy brukar det i alla fall bli svettigt med alla i publiken. Nuförtiden ställer föreningen till revy vartannat år.

De år som det inte spelas revy så ordnar man i stället en större fest med tre rätters middag och dans. I år är det ett sånt år, så i februari dukas borden.

Lappfjärdsborna ställer gärna upp då något ska göras. I somras målades lokalen och då dök det upp ett femtiotal talkoarbetare.

- Det var många som bara stod och väntade, för vi var inte beredda på det stora antalet och det blev lite trångt!

Redo för utryckning

Roger Björknäs är aktiv i Lappfjärds frivilliga brandkår. Föreningen har ett förtiotal aktiva medlemmar och en ungdomsavdelning med ett dussintal medlemmar.

- Vi har tre bilar, så vi är ganska nöjda och "sköiter e sjölv", arbetar på talko och så vidare, säger Roger.

Brandkåren har mellan 60 och 80 brandutryckningar per år, så det finns att göra. På fem minuter ska första bilen vara ute ur garaget då larmet går.

Två körer

Lappfjärd har två körer: en damkör grundad år 1966 och en manskör grundad år 1952. "Storabror och lillasyster" kan de kallas.

Damkören har ett trettiotal medlemmar. Återväxten är rätt så bra, säger damerna.

- Vi avundas brandklubben och ungdomsföreningen, men vi har gjort framsteg och fått in yngre medlemmar, säger Tony Westerlund för manskörens del.

Manskören har siktet inställt på den finlandssvenska sång- och musikfesten som hålls i Karleby den 10-12 juni 2016. Men det som står riktigt "för dörren" är ett samarbete mellan de två körerna:

- Vi ska hålla en adventskonsert i Lappfjärds kyrka den 27.11, säger Tony.

Där blir det sånger med körerna var för sig men också gemensamt. Repertoaren är - förstås - julbetonad.

- Härlig är jorden, Hosianna och så vidare, säger Inger Holm och Doris Lillmangs.

Aktiva marthor

Lappfjärds Marthaförening fyllde för någon vecka sen 105 år. Det är ett aktivt gäng, konstaterar Laila Backman.

- Vi har Marthagården som ska hållas i skick, det kostar. För att få in pengar till det och för vår sociala verksamhet så deltar vi bland annat i Lappfjärdsdagen med servering.

Till verksamheten hör en fadderfamilj i Lettland, julfesten som ordnas för Kårkulla, simhallsbesök, teaterresor med mera. Dustane

Stor gymnastikfest 2016

Lappfjärds gymnastikförening står nästa år värd för Finlands svenska gymnastikfestival (17-19 juni). Själva festivalen hålls inne i Kristinestad, men "hela" Lappfjärd är engagerat i att hjälpa till med arrangemangen.

- Uppemot 1500 deltagare väntas och alla skolor och hotell är färdigbokade. Här i lokalen ordnas en kamratsitz, berättar Alexandra Lahti, en av ungdomsföreningens husmödrar.