Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb: Det kan bli tummen upp eller tummen ner för förvaltningsregister

Från 2015
Alexander Stubb den 4 november 2015 i Helsingfors.

Frågan om ett nytt förvaltningsregister för inhemska aktieinnehav avgörs inte under de närmaste dagarna, uppger finansminister Alexander Stubb (Saml).

Lagförslaget har väckt kraftig kritik och Stubb säger att regeringen ännu måste granska kring 40 remissuttalanden.

Lagförslaget har risats av bland annat rättsväsendet och skattemyndigheterna med motiveringen att lagen lätt kan uppmuntra till penningtvätt och korruption.

Antingen kommer vi att ge tummen upp eller tummen ner.

Enligt kritikerna skulle lagförslaget göra det möjligt att dölja aktieinnehav i olika register som upprätthålls till exempel av banker. I dagens läge har myndigheterna möjlighet att i realtid få ut information om aktieinnehav. Det här skulle bli betydligt svårare i framtiden om lagförslaget blir verklighet.

Stubb medger att lagförslaget kan kräva förbättringar vad transparensen beträffar. Han säger att det i utlåtandena finns många konstruktiva förslag om hur det här skulle kunna göras.

Sannfinländarnas ordförandeTimo Soini meddelade i morse i sin blogg att han inte stöder förslaget, men att riksdagsgruppen får avgöra frågan. Om Sannfinländarna ställer sig på tvären har lagförslaget inte majoritet i riksdagen.

Stubb är inte beredd att kasta in handduken utan beskedet är att man nu i lugn ro ska läsa alla remissuttalanden - och sedan blir det antingen tummen upp eller tummen ned.