Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kontiola: "Ett mål i Helsingfors motsvarar tre på landsbygden"

Från 2015
Uppdaterad 04.11.2015 19:35.
Petri Kontiola i Helsingfors inför Finlands EHT-turnering.
Bildtext Petri Kontiola i Helsingfors inför Finlands EHT-turnering.
Bild: Lehtikuva

Våren 2013 övertygade ishockeyspelaren Petri Kontiola stort i KHL-slutspelet och valdes till VM-turneringens bästa anfallsspelare. Säsongen 2013–2014 gick inte lika bra och förra säsongen var en smärre katastrof, åtminstone sett till förväntningarna. Under hösten har Kontiola övertygat i KHL och ska nu igen dra på sig landslagströjan.

Finland spelar sina matcher i Arenan i Böle. Den första matchen spelar Finland mot Ryssland på torsdagen. På lördagen ställs Finland mot Tjeckien och på söndagen avslutas turneringen som vanligt med en match mot Sverige. Kontiola inleder turneringen som center i andrakedjan med Tuomas Kiiskinen och Oskar Osala.

Meritförteckningen i landslaget är imponerande. 31-åringen har spelat sex VM-turneringar: 2007, 2010, 2012, 2013, 2014 och 2015 men debuterade i landslaget redan säsongen 2005–2006.

– Jag kommer ihåg då jag kom med i landslaget. Då meddelades det att ett mål i Helsingfors motsvarar tre på landsbygden. Här är allt lite större. Helsingforsljusen är bekanta, det känns redan som att spela hemma, skämtade Kontiola till det i en intervju med Yle på onsdagen.

Berg och dalar

I VM-turneringen 2013 övertygade Kontiola stort, det blev 8+8=16 poäng på tio matcher. Förutom att Kontiola gjorde flest mål och poäng i turneringen valdes han också till turneringens bästa anfallsspelare och tog plats i All Star-laget.

Sett till förväntningarna var säsongen 2014–2015 katastrofal. Sommaren 2014 köpte Kontiola ut sig ur kontraktet med KHL-klubben Traktor Tjeljabinsk för att pröva lyckan i NHL.

Trots ett envägskontrakt med NHL-laget Toronto Maple Leafs blev det endast elva matcher i Nordamerika – samtliga i AHL-laget Toronto Marlies och med 0+0=0 poäng som personligt saldo.

I november 2014 lämnade Kontiola Toronto för spel i Ryssland. Sett till de höga förväntningarna var 1+10=11 poäng på 26 matcher i Lokomotiv Jaroslavl en klar besvikelse. Trots den svaga klubblagssäsongen fick Kontiola spela i VM, men inte heller där levde han upp till förväntningarna.

"Det förgångna är historia"

Säsongen 2015–2016 har börjat bättre för Kontiolas del med 2+18=20 poäng på 26 matcher.

– På det mentala planet är allt mycket mer avslappnat än förra säsongen. Jag hade en bra sommar och i klubblaget har allt börjat bättre. Det förgångna är historia, sade Kontiola

Satsar på klubblaget

Lokomotiv Jaroslavl toppar hela KHL med 59 poäng på 28 matcher.

– Man kan inte alltid tänka på landslaget, man har sin egen klubb som man spelar för. Mycket av fokus ligger på klubblaget. Landslaget är bonus utöver det.

Lokomotivs grundserie tar slut redan den 18 februari och VM-turneringen som spelas i Ryssland börjar den 6 maj.

– Det är långt till VM. Vi har haft en bra start i klubblaget. Det skulle vara roligt att nå framgång där, sade Kontiola.

Diskussion om artikeln