Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fel av Karleby att permittera personal på rådgivningar

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Karleby hälsocentral.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist.

Karleby stad har inte följt lagen vad gäller barnrådgivningarna. Och det är inte okej att korta ner rådgivningsbesök från 90 till 30 minuter.

Det anser Regionförvaltningsverket som prickar Karleby för permitteringarna i fjol. Verket anser att hälsovårdarna på rådgivningarna helt borde ha lämnats utanför permitteringarna.

Från slutet av juni till början av augusti i fjol höll enbart en rådgivning öppet. Regionförvaltningsverket konstaterar att alla rådgivningsbesök blev av i någon form.

Men en del kontroller blev uppskjutna till hösten och en del rådgivningsbesök kortades ner. I stället för 90 minuter kunde det bli till exempel 30 minuter. Det är för kort tid, enligt Regionförvaltningsverket.

- Det var en varning åt oss. Det är bäst att tänka över innan vi går in för nya permitteringar. Det här var en anmärkning, nästa är sanktioner säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Roy Sabel (SDP).

Karleby under lupp de närmsta åren

Det första hembesöket till nyfödda ersattes också med ett rådgivningsbesök och förlossningskurserna gjordes över internet.

De följande åren kommer Regionförvaltningsverket att följa hur Karleby fyller sina plikter och också personaldimensioneringen läggs under lupp.

Karleby stad permitterade sin personal under två veckor år 2014. Hälsocentralens ledning föreslog att hälsovårdarna skulle lämnas utanför. Men stadsstyrelsen beslöt alla hälsovårdare permitteras sju dagar.