Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbodiskussion utan flyktingrädsla

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 07:57.
Ett fyrtiotal personer diskuterade kring det nya stödboendet i Sibbo, Västerskog.
Bildtext Ett fyrtiotal personer diskuterade kring det nya stödboendet i Sibbo, Västerskog
Bild: Yle/Sune Bergström

Ett fyrtiotal Sibbobor diskuterade det nya stödboendet för minderåriga asylsökande i Västerskog i Sibbo på onsdag kväll. De som har de största rädslorna kring asylsökande lyste med sin frånvaro.

Det var Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) som ordnade diskussionskvällen i Sipoonlahden koulu kring stödboendet för minderåriga asylsökande. Pia Metsähuone, verksamhetsledare för MLL:s Nylandsdistrikt, konstaterade att det behövs flera platser för stödboende åt 16-17-åringar.

- Finland har i år tagit emot över tusen ensamma minderåriga asylsökande. Det är bråttom att få de unga bort från tillfällig nödinkvartering till ett normalt liv med skola och kamrater.

Det är vår uppgift

Barnskyddsförbundet ser som sin uppgift att hjälpa de unga och öppnar därför inom ett par veckor stödboendet i det tidigare konvalescentsjukhuset Ahtila i Västerskog. Det är i första hand fråga om fyrtio minderåriga, främst pojkar.

Det är ännu oklart från vilka länder barnen kommer och vilka språk de talar. Ingen kan heller säga hur länge de har varit i Finland, om de redan kan lite finska och om de fortfarande är skolpliktiga.

Det är också öppet var i Sibbo de ska gå i skola eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme i Sipoonlahden koulu. Allt det här klarnar först när myndigheterna meddelar vilka barn som kommer till Västerskog.

Utmaning för Sibboborna

Deltagarna i diskussionen konstaterade att det blir en utmaning att få de fyrtio att trivas i Sibbo. Någon föreslog en cykelinsamling så att barnen på egen hand kan ta sig till fritidsaktiviteter som fotboll och skateparken i Söderkulla.

Här kunde också föreningar ha en roll när det gäller att sammanföra de nya Sibboborna och de nuvarande.

Shirzad Mehdipour berättade om hur det är att komma som flykting till ett främmande land
Bildtext Shirzad Mehdipour berättade om hur det är att komma som flykting till ett främmande land
Bild: Yle/Sune Bergström

Diskussionen fördes på ett positivt plan: "Vi ska inte betona kulturskillnader - ingen är bättre än någon annan" - "Det hjälper inte någon att uppvigla till rädsla för asylsökande" - "Det blir fel om man dömer någon som en grupp och inte som människor".

Många frivilliga behövs

Stödcentret i Västerskog har omkring 20 anställda. Dessutom behövs många frivilliga Sibbobor, fadderfamiljer som kan bjuda hem någon en eftermiddag eller lördag samt förmyndare för de minderåriga.

Den som har obesvarade frågor kring stödboendet i Västerskog kan skicka dem till Pia Metsähuone per e-post pia.metsahuone@mll.fi eller ringa 040-839 1093.

När verksamheten har kommit i gång i Ahtila ordnas en ny diskussion för allmänheten.