Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska regeringen oenig om flyktingar

Uppdaterad 05.11.2015 05:25.
Den tyska regeringens flyktingkoordinator Peter Altmeier besöker en tillfällig flyktingmottagning i Passau den 4 november 2015.

Varje dag fortsätter tusentals flyktingar att komma till Tyskland. Inom den tyska regeringen är man enig om att det inte kan fortsätta på det här sättet. Men vad som borde göras åt saken har lett till en öppen konflikt mellan regeringspartierna.

– Jag vet att allt inte är så bra organiserat som det borde vara, konstaterade den tyska regeringens flyktingkoordinator Peter Altmaier då han i går besökte den tyska gränsstaden Passau. Staden och flera närliggande orter får varje dag ta emot flera tusen flyktingar som kommer över gränsen från Österrike.

För att få mer kontroll och begränsa antalet flyktingar vill minister Altmaier och de tyska kristdemokraterna införa vad man kallar för transitzoner vid gränsen.

Här skulle man samla in flyktingarna och genast pröva vem som har en rimlig chans att beviljas asyl och vem inte. Först efter den här processen får de med möjlighet till asyl resa in i landet och alla chanslösa skulle vara tvungna att vända om.

Flyktingar väntar på ett specialtåg från Passau till Köln den 2 november 2015.

”Transitzonerna är onödiga”

Inom den tyska regeringen har transitzonerna ändå lett till en öppen konflikt. Socialdemokraterna, med partiledaren Sigmar Gabriel i spetsen, ser planen som meningslös.

– De här transitzonerna är helt onödiga. Idén går ut på att sätta tusentals flyktingar i fängelselika förhållanden bara för att kunna plocka ut de två till tre procent av flyktingarna, som säkert inte får stanna. De här flyktingarna från Balkan är verkligen inte vårt problem just nu, säger vicekanslern Gabriel.

– Asylprocessen och utvisningarna måste försnabbas. Vi behöver språkundervisning, utbildningsmöjligheter och bostäder. Här borde man göra något, men i stället koncentrerar vi oss på saker som inte överhuvudtaget är viktiga, fortsätter Gabriel och riktar sin kritik mot bland andra flyktingkoordinatorn Altmaier.

I stället för transitzoner vill socialdemokraterna införa så kallade inresecenter på olika håll inne i landet. Vid centren skulle flyktingarna registreras på frivillig basis. Den som inte dyker upp vid centret får inga stöd och måste förbereda sig på en svårare asylprocess, heter det i socialdemokraternas förslag.

Flyktingar vid den tysk-österrikiska gränsen nära staden Passau den 30 oktober 2015.

Partiledarna möts

Regeringspartiernas ledare träffas i dag igen för att diskutera flyktingsituationen och de möjliga lösningarna.

Det som tidigare främst var ett internt bråk mellan förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater har efter det senaste veckoslutets förhandlingar blivit en konflikt med socialdemokraterna.

Med de egna bayerska kristdemokraterna har Merkel åtminstone för stunden enats och som bevis för det har man presenterat ett positionspapper som bland annat innehåller kravet på transitzoner.

Under mötet i dag kommer kristdemokraterna och socialdemokraterna sannolikt att enas om ett nytt mottagningssystem, som tros vara en kompromiss och kombination av de två föreslagna modellerna.

Det viktigaste i beslutet är i alla fall att man inte stänger de tyska gränserna, men utåt ger ett intryck av att kontrollen nu skärps och att det blir svårare att ta sig in i landet.