Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bostäder och kontor i planerna för flickis-kvarteret i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 10:27.
Gamla Flicklyseet på Kyrkoesplanaden
Bild: Yle/Malin Hulkki

Byggföretaget Lemminkäinen har stora planer för kvarteret där gamla flicklyceet finns i Vasa. Den röda tegelbyggnaden som förr inhyste flicklyceet är skyddad och ska bevaras. Resten av byggnaderna i kvarteret ska rivas och göra plats höghus.

På tomten ska det byggas höghus med bostäder och affärslokaler i gatunivå längs Kyrkoesplanaden. I Pedagogiska fakultetens gamla utrymmen finns nu Kristna skolan. Deras hyreskontrakt går ut efter vårtterminen 2016.

- Nu planerar vi kvarteret och byggnaderna. Vi räknar med att kunna lämna in de första bygglovsansökningarna hösten 2016, säger Mikael Snellman, områdeschef på Lemminkäinen.

Bygget sker i tre etapper

Byggandet av kvarteret kommer att ske i tre etapper där nybyggnationen utgör de två första. Renoveringen av gamla flicklyceet görs i det sista skedet. Under hela tomten, utom under flicklyceet, kommer det att byggas garage.

- Det finns ett stort behov av bostäder i Vasa så vi vill komma igång så fort som möjligt, säger Snellman.

Snellman tycker att flicklyceet skulle passa som kontor. Antingen för ett stort företag i hela huset eller för flera företag i varsin våning. Tanken är att Lemminkäinen ska sälja huset efter att man grundrenoverat det efter kundens önskemål.

- Gamla flicklyceet har alltid varit en del av en stor skyddad tomt. Nu har vi i detaljplanen separerat flicklyceet från resten av tomten, säger Snellman.

Mindre byggrätt

Närings- trafik- och miljöcentralen har tillsammans med museiverket haft åsikter om hur kvarteret ska planeras.

- Vi har bestämt oss för att inte ta kallvinden i bruk på flicklyceet eftersom det skulle ha inneburit takfönster. Vi har minskat på byggrätten för byggnaden än hur planerna var från början, säger Snellman.