Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

VF utanför budgetuppgörelse i Helsingfors

Från 2015
veronika honkasalo, Vänsterförbundets kandidat i riksdagsvalet 2015
Bildtext VF:s gruppordförande i Helsingforsfullmäktige anser att budgetuppgörelsen är odemokratisk.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De tre stora partierna i Helsingfors, Samlingspartiet, De gröna och SDP kom sent på onsdagskvällen överens om budgeten för nästa år. Tidigare motsatte sig SDP de nedskärningar som stadsdirektören föreslagit.

Det fjärde största partiet, VF, är däremot inte med i uppgörelsen. Det här trots att anslagen för utbildning, barnomsorg och social- och hälsovård är större än i stadsdirektörens förslag.

- Budgetuppgörelsen har inte ett brett stöd då de tre stora sinsemellan kommer överens om villkoren för att de mindre grupperna ska tas med i de fortsatta förhandlingarna, säger VF:s gruppordförande Veronika Honkasalo i ett pressmeddelande.

VF: Kabinettpolitik

Honkasalo anser att det handlar om kabinettpolitik som ur demokratisk synvinkel är problematisk.

- De rödgröna har en majoritet i fullmäktige. Om De gröna och SDP verkligen vill att den offentliga servicen ska få mer pengar borde de ha använt sig av majoritetsställningen, konstaterar Honkasalo.

Tidigare under onsdagen framkom att SDP också motsätter sig det budgetförslag som Samlingspartiet och De gröna förhandlat fram, men senare under kvällen fogade sig SDP.

Exakt hur budgetuppgörelsen ser ut är fortfarande oklart.

Budgeten godkänns slutligen av fullmäktige, vilket sker senare i november.