Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Saxofonist blir ny rektor för Konstuniversitetet

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 09:59.
Jari Perkiömäki
Bildtext Jari Perkiömäki är ny rektor för Konstuniversitetet.
Bild: Konstuniversitetet

Den prisbelönta saxofonisten Jari Perkiömäki är ny rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors. Tiina Rosenberg avgick som rektor under oklara omständigheter i början av juni.

Konstuniversitetets styrelse valde Perkiömäki på sitt möte på torsdagen. Han tillträder den 1 december. Konstuniversitetet uppstod 2013 då Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan gick samman.

- Jag har haft flera olika uppdrag inom universitetet och sökte därför tjänsten som rektor. I grunden handlar det ändå om att jag vill påverka världen och det är samma sak som tidigare gjorde att jag valde den här banan, säger Perkiömäki till Yle Huvudstadsregionen

Du har en bakgrund i Sibelius-Akademin. Hur väl känner du till universitetets övriga delar?

- Jag har redan före sammanslagningen varit ordförande för Konstuniversitets lärarförening, vilket gett mig insyn också i de övriga delarna. Bildkonst är det jag känner sämst till, men jag jobbar på det. Det centrala nu är att jag fördjupar min förståelse där. För att kunna leda dem krävs det att jag förstår hur de tänker.

Du är saxofonist och jazzmusiker. Hur kommer det att märkas i ditt jobb som rektor?

- Ibland måste man säkert lyssna på min musik under olika tillställningar. Men alltid kommer en ny rektor någonstans i från. Jag har varit en del av det här universitetet länge och har en förståelse för hur det ser ut. Jag hoppas att det har en betydelse.

Perkiömäki är född 1961 och har varit lektor i jazzmusik sedan 1997. Han har också varit prorektor vid Sibelius-Akademin mellan 2009 och 2012.

Uppdatering 5.11.2015 kl.9.59: Perkiömäkis kommentarer lades till medan hans kommentarer i pressmeddelandet togs bort.