Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Strömborgska skolan är som en gammal bil

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 12:42.
ströhö från gårdssidan
Bildtext Alternativen är baracker, flyttning till andra utrymmen eller lättare sanering?

Regionförvaltningsverket inspekterade Strömborska skolan i Borgå i onsdags. Skolan fick redan för fem år sedan en reprimand av Regionförvaltningsverket för sitt dåliga skick.

Frågan nu är om Strömborgska skolan kan fortsätta att verka i skolbyggnaden fram till 2019-2020, då den nya Västra enhetsskolan ska stå färdig.

- Det är med Strömborgska skolan som med en gammal bil. När man efter besiktningen fixat till alla fel som uppdagats, så är det fritt fram att köra. Bilen är laglig, men inte nödvändigtvis modern, säger Borgå stads bildningsdirektör Hilding Mattsson.

Svårt läge i Borgå

Mattsson säger att diskussionen på onsdag var saklig och att myndigheterna nog förstår Borgå stads sits i och med det krassa ekonomiska läget.

- Å andra sidan så satsar ju Borgå trots allt på nya fastigheter. Vi har många skolprojekt på gång och Regionförvaltningsverket förstår nog att vi inte kan satsa på alla skolbyggnader på en gång, säger Mattsson.

Regionförvaltningsverkets officiella rapport om Strömborgska skolans skick blir färdig om en månad. Mattsson anser att det inte är någon idé att spekulera i vad rapporten kommer att innehålla, men han tror att myndigheterna kommer att påtala brister som staden har en möjlighet att åtgärda.

- Stora saker som luftkonditionering och luftväxling är förstås sådant som staden inte kommer att åtgärda utan i stället vänta in den nya fastigheten.

Hellre bristfälligt än baracker

Personalen och svenska utbildningssektionen har tidigare uttryckt att det trots allt är bättre att stanna kvar i en bristfällig fastighet några år än att flytta in i tillfälliga lokaler eller baracker.

Om det går så att Regionförvaltningsverket kräver att verksamheten måste flytta innan den nya skolbyggnaden är färdig. Vad gör Borgå stad då?

- Ja, då är vi förstås tvungna att hitta ersättande lokaler på ett eller annat sätt. Vi har ju varit med om det tidigare. Kvarnbackens skola inhystes ju på två olika platser innan staden arrangerade med baracker på skolgården. Problemet med Strömborgska skolans gårdsplan är att den är för liten för baracker.

Lyceiparkens baracker?

En möjlighet är att Strömborgska skolan skulle flytta in i de baracker som Lyceiparkens skola nu utnyttjar. De är ännu i användning eftersom renoveringen av Lyceiparkens skola inte har kommit i gång än.

- Här måste tidtabellerna stämma, men jag tror att det inte i det här skedet är någon idé att gå så långt. Vi inväntar Regionförvaltningsverkets rapport och handlar sen utifrån vad som krävs i den, säger Mattsson.