Slut på farsdagsfirandet på dagis?
Det är högsäsong för farsdagspyssel på daghem och skolor men för alla barn är inte detta årligen återkommande fenomen en höjdare.
Parkeringen utanför daghemmet är fullt av stora fina bilar och män i kostym på väg till jobbet trängs kring termosar med en ostsmörgås i handen. Det traditionella farsdagskaffet är en stund som för de flesta barn och vuxna är ett trevligt tillfälle. För de som inte har en pappa eller motsvarande familjemedlem till hands kan situationen kännas vemodig.
Slut på farsdagsfirandet
För att undvika känslan av utanförskap har vissa daghem valt att inte uppmärksamma fars och mors dag. Pia Herlin som är daghemsföreståndare för Karamalmens och Smedsby daghem i Esbo berättar om hur de tänkt kring avvecklingen av t.ex. farsdagsfirandet.
- Vi har många familjer där mamma eller pappa är ensamma med barnen, vi har också regnbågsfamiljer. Vi har under årets lopp sett att det inte är roligt då alla ska göra farsdagspresent och något barn inte har en pappa att ge den åt. De är inte många men det räcker ju att vi har ett eller några barn som känner så.
- Visst kan man ge korten och presenterna till en annan nära anhörig men det har ändå varit tråkigt för de här barnen. Vi utgår ju från att våra barn ska ha det bra på dagis och vill inte att barnen ska hamna i trångmål.
- Det är klart att om ett barn kommer till dagis och vill göra ett farsdagskort så får barnet göra det men då är det initierat från barnets sida och inte från vår.
Vissa familjer protesterar
Responsen på avvecklingen av fars- och morsdagsfirande på daghemmet har inte alltid mötts med öppna armar. De familjer som har en mamma och pappa förstår inte alltid varför det inte ordnas något för dem. Daghemmen har då istället valt att hålla öppet hus eller nånting liknande till vilka anhöriga – oberoende kön eller familjestatus - varit välkomna.
"Diskussioner om olika familjeförhållanden behöver inte anknytas till en specifik dag eller familjeroll." - Pia Herlin
Hur tar då barnen det uteblivna farsdagskaffet? Upplever de det som tråkigt att fars och mors dag inte firas på daghemmet?
- Nej, de verkar inte göra det. Och trots att vi inte firar dessa dagar så betyder det ju inte att vi inte skulle tala om familjeförhållanden i andra sammanhang men det behöver inte anknytas till en specifik dag eller familjeroll. Det är såklart viktigt att barn är medvetna om att det finns olika slags familjer.
Ny trend?
Några daghem har alltså slutat med att fira fars och mors dag för att inte exkludera något barn p.g.a. familjeförhållanden. Är detta början på en större trend?
- Det får vi se. Vi har inom dagvården i Esbo diskuterat olika saker som tangerar familjeformer. Ska det t.ex. på våra blanketter stå mammas och pappas namn eller borde vi övergå till vårdnadshavare? För oss är det ingen skillnad om barnet har en mamma eller en pappa, viktigast är att det har en eller flera trygga vuxna i sitt liv.
Pia Herlin intervjuades för Lördax på Radio Vega av Hannah Norrena.