Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget olagligt med virtualvalutan Onecoin?

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 14:22.
Onecoins webbplats
Bildtext Onecoin
Bild: Yle

Polisen inleder inte någon förundersökning av virtualvalutan Onecoin.

Centralkriminalen har i flera månader försökt reda ut om personerna bakom Onecoin har startat ett pyramidspel eller inte.

Nu konstaterar man att det i det här skedet inte finns skäl att misstänka brott. Polisen fortsätter ändå att följa med kommersen med de så kallade utbildningsprogram som sammanslutningen kring Onecoin erbjuder.

Många frågetecken

Onecoin-konceptet går ut på att erbjuda utbildningsprogram som man kan köpa för några hundralappar eller mer. Samtidigt som man köper dem så får man så kallade tokener som är förstadiet till själva virtualvalutan. Centralkriminalpolisen konstaterar att man i det här skedet inte kan värdera priset på valutans förstadium. Enligt arrangörerna skall valutans värde och källkod publiceras tidigast i slutet av nästa år.

Centralkriminalpolisen konstaterar att det inte finns förutsättningar för en förundersökning, men situationen kan ändra om nya uppgifter dyker upp. Polisen konstaterar att den internationella verksamheten leds från Bulgarien och att stora penningsummor har överförts till konton där. Hur stora vill man inte yppa. Själva utbildningsprogrammen är enligt polisen ekonomisk information som man också kan få andra vägar.

Polisen varnar

Finlands Bank och Europeiska bankmyndigheten EBA har tidigare varnat för riskerna med virtualvalutor som Bitcoin och Onecoin. Nu sällar sig Centralkriminalpolisen till dem och varnar medborgarna för orealistiska förväntningar på goda förtjänster.

Men intresse för Onecoin finns. Tidigare väckte stormöten i Helsingfors och Jyväskylä stort intresse. För ett par veckor sedan marknadsfördes Onecoin vid ett möte i Jakobstad.

Gult ljus för fortsatt verksamhet

Den här versamheten sker utan offentlig insyn och man vet inte hur många finländare som har satsat på de utbildningsprogram som erbjuds.

I våras fanns det uppgifter om att 1500 finländare hade satsat mellan 100 och 5000 euro på utbildningsprogram. Nu är de troligen mångdubbelt fler.

Det var i april som Polisstyrelsen vaknade och bad om en utredning som alltså nu ger om inte grönt ljus så åtminstone gult ljus för fortsatt verksamhet.

Diskussion om artikeln