Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb vill ha tilläggstid med vårdreformen

Från 2015
Uppdaterad 05.11.2015 17:15.
Statsminister Juha Sipilä med journalister
Bildtext Statsminister Juha Sipilä med journalister

Samlingspartiet vill slå fast sin inställning till vårdreformen först på lördag. Statsminister Juha Sipilä är inte intresserad av att skjuta upp besluten.

Det är fullt krig mellan Centern och Samlingspartiet om antalet vårdområden då social- och hälsovården läggs om. Beslutet skulle ursprungligen fattas av de tre regeringspartiernas ordförande på torsdag kväll men sent på eftermiddagen körde förhandlingarna på grund.

Statsminister Juha Sipilä (C) har ett eget förslag om 18 vårdområden. Han lade fram det för finansminister Alexander Stubb (Saml) och utrikesminister Timo Soini (Sannf) tidigare i dag.

Men förslaget accepteras inte. Samlingspartiets partiorgan har stannat för att vårdområdena ska vara högst tolv till antalet men i praktiken vill de ha bara fem områden.

Efter en intensiv eftermiddag med förhandlingar i olika sammansättningar vill Samlingspartiet nu skjuta fram beslutet. Partiets fullmäktige samlas på lördag och då, säger man i partiet, tar man ställning till frågan och "också till fortsatt regeringsmedverkan". Men enligt Stubb är partiet inte på väg någonstans.

Då Sipilä får frågan om det kan gå så, att Samlingspartiet lämnar regeringen säger han att "allt är möjligt".

"Ingen regeringskris"

Enligt källor inom regeringen har Sipilä hotat med att upplösa regeringen om hans förslag om 18 vårdområden inte godkänns.

Under eftermiddagen hann han redan avvisa uppgifterna om att det skulle vara en kris på gång. Bara några timmar senare såg det helt annorlunda ut.

På bordet ligger inte bara antalet vårdområden utan till exempel också frågan om de privata aktörernas ställning då reformen genomförs.

Regeringen beslöt redan tidigare att staten tar över finansieringen av vården. Pengarna ska komma via beskattningen.