Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Idéer för friluftsköket

Från 2015
Förslag på utrustning för friluftskocken
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Om du har tänkt laga mat ute i naturen finns det vissa saker som är mer eller mindre nödvändiga.

Dels behöver du någon form av fältkök. Mer om olika varianter på fältkök hittar du här.

Friluftskockens kryddhylla
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Dessutom är det värt att packa ner en förenklad variant av kryddhyllan. Salt och peppar är basen, och vill du trixa till det ytterligare så kan du lätt packa med en påse med färska eller torkade örter. De väger inte mycket, tar inte plats i packningen men kan vara skillnaden mellan “tack, det var ju trevligt” och “Du är ju kung då det kommer till matlagning!”. En liten flaska matolja fungerar både till stekning och som grund för en dressing.

En bra kniv behöver man oftast, två knivar är bättre. Den ena kan med fördel vara en mindre fällniv med konservöppnare, korkskruv och andra verktyg som kan behövas under matlagningen och resans gång.

En kniv är bra att ha, två är bättre.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Om du gör mat från råvaror som du tagit med dig eller fångat/plockat upp på vägen kan en enklare skärbräda vara bra. Tunn plast eller papper duger, så länge du skyddar maten från smuts och kniven från att bli ovass.

Slevar, matpincetter och andra verktyg kan du med fördel ta med dig. Glömmer du dessa eller vill spara vikt så går det ganska enkelt att tillverka egna och improvisera ihop något med lite baskunskaper i det som i branschen kallas för woodcraft.

För kortare resor, då vikten inte är så avgörande, kan du ta med dig allt du behöver för att duka upp en lukullisk festmåltid med storslagen vy. Det kan vara skoj att överraska ditt sällskap med det där lilla extra.