Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Louder than Bombs - en söndersprängd familj

Från 2015
Isabelle Huppert och Devin Druid i Louder then Bombs.
Bildtext Mor och son. Isabelle Huppert och Devin Druid.
Bild: Jacob Ihre, Motlys AS

Joachim Triers nya film samlar ihop skärvorna av en familj där mamman begått självmord. Mosaiken är vacker, men har allt för många bitar.

Isabelle (Isabelle Huppert) var en av alla tiders främsta krigsfotografer. Efter sitt sista uppdrag i Syrien körde hon mot en långtradare. Inför en retrospektiv utställning skriver hennes samarbetspartner Richard (David Strathairn) en ingående artikel om hennes liv och verk. Han känner sig tvungen att avslöja att det var med flit som Isabelle vände på ratten.

Det här vet änklingen Gene (Gabriel Byrne) och äldre sonen Jonah (Jesse Eisenberg) mycket väl. För femtonåringen Conrad (Devin Druid) har sanningen aldrig berättats. Nu är det så dags.

Men ingen har tillträde till Conrads värld av videospel, morbida youtubesnuttar och egensinniga dagboksanteckningar. I synnerhet inte pappa Gene.

Hans försök till samtal leder till att Conrad drar en plastpåse över huvudet.

För Jonah kunde det finnas en lucka. Men Jonah, som själv tycks ha sitt liv på räls med nyfödd dotter och akademisk karriär, vill helst fortsätta sopa smärtan under mattan.

Trier i USA

Med Reprise (2006) och Oslo, 31 augusti (2011) har den norske regissören Joachim Trier etablerat sig som en av den nordiska filmens känsligaste filmberättare. Louder than Bombs är Triers första internationella produktion.

Han behåller sin särprägel också på andra sidan Atlanten, inte minst tack vare att Trier också den här gången skrivit manus i samarbete med Eskil Vogt . Övergången till engelskan tycks ha varit förvånansvärt smärtfri.

Självmordstematiken är bekant från Oslo, 31 augusti. Unga, vilsna författarbegåvningar står i centrum av alla tre filmer. Också nu är kronologin uppbruten med upprepningar och skutt mellan olika tidsplan. Också nu används en säregen voice-over, med vackra, litterära reflektioner.

Joachim Trier
Bildtext Joachim Trier
Bild: SF Film/ 2015

Däremot är det första gången som familjedynamik lyfts upp till behandling.

I filmens starkaste sekvens följer vi först med hur Gene med stegrande bestörtning spionerar på Conrad som sitter ensam i en gunga, sedan utför märkliga handrörelser utanför ett café och till slut kastar sig ner på en obekant grav.

Conrad är obegriplig på gränsen till det skrämmande.

Men så tas hela förloppet om ur Conrads perspektiv. Och allt faller på plats.

Splittrad berättelse

Filmen söker sig in i alla fyra familjemedlemmar, i deras drömmar och minnen, deras inre resor till det förflutna och det kommande. Perspektivet är obestämt skiftande.

Där ligger både styrkan och svagheten i Louder than Bombs.

På sätt och vis fördjupas relationerna och karaktärerna. Vi kan sympatisera med allihop. Men samtidigt är det frustrerande att Trier och Vogt inte förmått bestämma sig för vad som ska tas med. En vanlig långfilm räcker sällan till om fyra huvudpersoner ska få sina alldeles egna berättelser.

Kittet i filmen, och sprängämnet som rivit sönder familjen, är alla de oklarheter Isabelle lämnat efter sig. I sin frånvaro är hon med i varje scen, ofta också synlig som en varm och vemodig spökgestalt.

Men filmen försöker också berätta om Isabelles egen inre konflikt, mellan (livsfarlig) skapardrift och familjeliv. Den biten blir nu både svepande och övertydlig.

Schematiskt behandlade blir också äktenskapsproblemen mellan Gene och Isabelle, och hur de upprepar sig i Jonahs liv.

Jesse Eisenberg och Devin Druid i Louder than Bombs.
Bildtext Jesse Eisenberg och Devin Druid.
Bild: Jacob Ihre, Motlys AS

Filmens öppningsscen, med ett missförstånd i en sjukhuskorridor, har en stark, mörk komik. Men eftersom scenen saknar koppling till resten av filmen blir den en skojig men missvisande darling.

Utmanare till Fucking Åmål

Sprängkraften i Louder than Bombs ligger i Conrads berättelse.

Det finns gott om både smärta och humor i hans utanförskap, vilda fantasi och försök att förstå, i hans kärlekslängtan och låsta relation till pappa Gene – en relation som inte blir bättre när det visar sig att Gene har ett hemligt förhållande med Conrads modersmålslärare.

När det kommer till tafatta försök att närma sig en undflyende tonåring kan ingenting klå scenen i Fucking Åmål där pappan stapplande citerar Edith Södergran. Men Louder Than Bombs kommer med en hyfsad utmanare, när Gene skapar sig en videospelsgestalt för att kommunicera med Conrad i den virtuella världen.

Louder than Bombs har många stunder av Triers sinnliga bildlyrik. Men mindre hade varit mera.

Med Conrad som entydig huvudperson, med hans föreställningsvärld som stadig utgångspunkt, hade berättelsen smällt kraftigare.

Mer om ämnet på Yle Arenan