Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Svenska dagen betyder gemenskap - men inte för alla

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Photoshoppad bild på Finlands karta.
Bildtext Språköarna hälsar Svenskfinland.

Eleverna i svenska skolorna i Björneborg, Kotka, Tammerfors och Uleåborg är färdiga att påminna Svenskfinland och sig själva om att svenskan existerar också utanför de traditionella svenskspråkiga områdena i Finland.

I dag firar vi svenska dagen, då vi uppmärksammar det svenska språket och den finlandssvenska kulturen.

För skolelever runt om i landet är det den dagen då man sjunger sången om bästa arv och tusen sjöar.

Men vad händer på språköarna, som Svenskfinland ofta glömmer bort? Vad betyder dagen för eleverna i dessa städer där finskan helt tydligt dominerar och en stor del av klasskompisarna kommer från tvåspråkiga eller enbart finskspråkiga hem?

Vi passade på att ringa de svenska skolorna i Björneborg, Kotka, Tammerfors och Uleåborg.

Gratis kaffe till finskspråkiga kompisar på svenska dagen - om de pratar svenska

En bild på en kvinna som sitter vid ett fönster.

Veera Hellman, 18 år, går i gymnasiet vid Björneborgs svenska samskola. Den blivande abiturienten kommer från ett finskspråkigt hem, men har under de senaste åren funderat allt mera på vad det svenska språket betyder för henne.

- Det var inte förrän i högstadiet som jag förstod hur viktigt det är med två språk. Jag har vänner runt om i landet och kan kommunicera med fler människor än kanske någon annan kan göra. Den rikedomen förstod jag inte tidigare, säger Veera.

Enligt Veera fungerar dagen som en påminnelse om att det faktiskt finns många andra som pratar svenska i Finland, fastän det inte syns i vardagen. Hon vill dessutom påminna andra om att språket talas också utanför Svenskfinland.

Dagen är speciellt viktig på språköarna på grund av att finskan är så stark. I en stad där attityderna ibland kan vara väldigt negativa mot svenskan och de som talar språket, är svenska dagen en bra möjlighet att sprida information.

- Du är en främling i din egen stad om du pratar svenska på gatan, berättar Veera.

I Björneborgs svenska samskola firar man dagen i en hel vecka, och man har bjudit in finska skolor att delta i programmet. Veera fortsätter att jobba för svenskan också på fritiden. Hon har nämligen gjort ett avtal med sina finskspråkiga kompisar. Hon betalar för kaffe om de pratar svenska med henne under svenska dagen.

Kotkaborna har delade åsikter om svenska dagen

Bild på två personer som sitter i ett klassrum.

Alina Zhukovskaya, 16 år, och Mika Pousi, 16 år, har olika åsikter om svenska dagen. För Alina betyder dagen inte så mycket, och det är bara i skolan som hon firar den.

- Jag pratar ryska hemma och det är kanske därför jag inte känner att dagen har någon personlig betydelse för mig. Det är säkert viktigare för elever som pratar svenska hemma, funderar Alina.

Mika, som pratar svenska med sin mamma och finska med sin pappa, tycker att dagen binder ihop finlandssvenskarna. Han får en känsla av gemenskap helt enkelt.

- Man känner sig inte så ensam under svenska dagen, det påminner mig om att det finns andra som jag, skrattar Mika.

Båda håller med om att dagen säkert får en annan betydelse för eleverna i Kotka jämfört med dem som bor på de svenskspråkiga områdena i landet. Det är få elever i Kotka svenska samskola som pratar svenska med föräldrarna, vilket i sin tur betyder att dagen inte firas hemma. Därför är det viktigt att den uppmärksammas i skolan.

Först Tammerforsbo, sedan finlandssvensk

Bild på en man vid ett fönster.

Fred Saxberg, 18 år, är en av de få på klassen som pratar svenska med båda föräldrarna. För honom är svenska dagen någonting som händer en gång om året, ingenting annat. Han tycker inte att dagen har någon personlig betydelse för honom.

- Det är säkert på grund av att jag pratar svenska hemma. Språket är någonting helt vardagligt för mig, kanske är varje dag svenska dagen för mig? Dessutom ser jag mig själv först som en Tammerforsbo och sen finlandssvensk, säger Fred.

Han tycker inte heller att dagen är speciellt viktig på språköarna. De flesta elever i Svenska samskolan i Tammerfors har känt varandra sedan barndomen, och gemenskapen är stark eftersom de är så få svenskspråkiga i staden.

- Däremot borde dagen uppmärksammas mer i hela landet, tycker Fred.

Skolan i Tammerfors kommer att fira dagen med teater och morgonsamling.

Språket tas inte för givet i Uleåborg

En bild på en man med en randig tröja.

Axel Åhström, 17 år, som pratar svenska med båda föräldrarna, tycker inte att svenska dagen har någon större betydelse för honom. Men han tycker ändå att det är viktigt att fira den, speciellt i Uleåborg. Under dagen får skolan mer synlighet i staden. På det sättet får svenska språket också mer uppmärksamhet, vilket kan behövas ibland.

- Svenskan syns inte alls i staden. Om man talar språket till exempel i butiken, blir folk helt chockade, säger Axel.

En bild på en kvinna.

Fanny Tervonen, 18 år, pratar både finska och svenska hemma. Hon tycker att det är viktigt att fira dagen, fast det görs inte hemma hos henne. Svenska privatskolan i Uleåborg kommer att uppmärksamma dagen under hela veckan med olika workshoppar och annat program.

På grund av att språket endast är närvarande i skolan i Uleåborg, tycker Fanny att svenska dagen kan få en annan betydelse på språköarna.

- Vi firar dagen kanske lite hårdare än någon annanstans. Man kan inte ta språket för givet, tycker Fanny.