Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Foton som spränger manlighetens gränser

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 10:47.
Skit i de bittra nätkommentarerna - Spela upp på Arenan

Penisskydd, porrbiografer och brottare insmorda i olivolja. Manligheten och dess olika uttryck är ett tema som genomsyrar Kenneth Bambergs fotokonst – till och med då han fotograferar tuppar.

Bambergs intresse för könsstereotypier bottnar i barndomen på Åland med dess snäva manlighetsideal.

– Min pappa och storebröder var mycket intresserade av fiske och jakt, och jag såg ju upp till dem. På Åland var det väldigt viktigt att man passade in. Man skulle vara den som skruvade på mopeden eller spelade ishockey, men själv flöt jag runt mellan de olika grupperna.

Personliga penisfodral

De åländska männen och deras manlighetsuppfattning är också temat för Bambergs kanske kändaste fotoprojekt Koteka impressions, som också gav honom en finalplats i den prestigefyllda tävlingen Fotofinlandia 2014. På bilderna poserar åländska män i alla åldrar och kroppsformer med penisskydd som de själva har gjort.

– Jag frågade gamla lärare jag har haft, folk jag har jobbat med och bekantas bekanta. Ungefär en tredjedel tog del i projektet.

I slutändan fotograferade Bamberg omkring 30 personer av 100 tillfrågade. Männen fick också berätta om sitt arbete med fodralen i intervjuer.

En man beskriver till exempel sitt penisskydd som en vandringsstav genom livet, en annan har dedikerat fodralet till sin fru.

– Det var intressant vad de läste in i de här fodralen. Man kan se dem som humoristiska, men samtidigt ligger där en stor seriositet bakom dem, konstaterar Kenneth Bamberg.

Se Kenneth Bamberg bland annat jaga tuppar i tv-serien Klick i Yle Fem fredag 13.11 klockan 20.30. Programmet finns tillgängligt 30 dagar på Yle Arenan.