Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AG Karlsson: Det ser illa ut för regeringen Sipilä

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 11:23.
Anders AG Karlsson arbetar för Svenska Yle som nyhetsreporter

På fredag får vi veta om det blir något av Centerns och Samlingspartiets försök att nå en kompromiss om vårdreformen - och hålla ihop regeringen. Hur det än går så är framtidsutsikterna för Juha Sipiläs regering dåliga, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson.

Om någon på torsdag morgon skulle ha sagt att ett beslut om antalet vårdområden skulle resultera i full regeringskris ännu samma kväll, så skulle den personen antagligen ha ansetts vara galen.

Men där stod statsminister Juha Sipilä (C) i statsrådsborgen och sa att det är möjligt att han går till president Sauli Niinistö och ber om regeringens avsked.

Sipilä gick så långt som till att säga att han tror att det är sannolikt att så sker.

Obegripligt att gå så långt

Det känns obegripligt att en tvist om antalet självstyrelseområden i en reform som har diskuterats och skjutits fram i åratal mitt i allt kan leda till detta.

I praktiken handlar det om att Sipilä vill ha 18 områden, Samlingspartiet färre.

Veteranpolitikern Ben Zyskowicz (Saml) visste inte om han skulle skratta eller gråta i riksdagen på torsdag, och det är många som tänker lika.

Dåliga utsikter oberoende

Det är möjligt att Centern och Samlingspartiet kommer överens om vårdreformen under natten. I vilket fall som helst är framtidsutsikterna dåliga.

Förtroendet inom regeringen har fått sig en allvarlig törn i och med Sipiläs utspel.

Många svåra beslut väntar regeringen, inte minst med tanke på flyktingsituationen och ekonomin. Det blir till ingenting av regeringssamarbetet om den ena parten hela tiden är redo att spela presidentkortet.

Nyval eller ny regeringsbas?

Och vad händer nu? Blickarna riktas mot oppositionen, där åtminstone Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna kan tänkas ha intresse av att träda in i regeringen om Samlingspartiet sparkas.

De gröna vill knappast regera tillsammans med Sannfinländarna. Socialdemokraterna samt Vänsterförbundet gjorde illa ifrån sig i det förra valet och har lite att vinna på att nu gå med.

Med SFP och KD skulle Sipilä ha en regering med bara ett par rösters majoritet, vilket inte heller det är en speciellt stabil grund.