Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Henriksson: Fifty-fifty att regeringen splittras

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 08:26.
Bild: Yle

SFP:s gruppordförande Anna-Maja Henriksson är förvånad över den kris som nu har blossat upp inom regeringen Sipilä. Henriksson menar att sannolikheten att regeringen faller är lika stor som att man når en kompromiss i sista stund.

- Inte är det här något vi är vana vid i finsk politik, åtminstone på länge. Det är uppenbart att det finns en stor klyfta mellan Centern och Samlingspartiet när det gäller synen på vårdreformen.

Henriksson säger att det finns en möjlighet att parterna ändå hittar varandra, och på det sättet kan gå vidare. Men vägen till en kompromiss kan vara svår, bedömer Henriksson.

- Då krävs det att man också har en vilja, och frågan är om viljan finns.

Olustigt att tala om SFP:s roll

I och med att det ännu finns en chans att krisen inom regeringen löser sig vill Henriksson inte överhuvudtaget tala om SFP:s medverkan i en eventuell ny regering.

- Det känns ganska olustigt med sådana spekulationer. Jag vill själv inte alls gå in i det nu, utan ser på läget som alla andra.

Den speciella situation som regeringen Sipilä befinner sig i har alla möjligheter att lösas, men Henriksson är försiktig när det gäller att bedöma oddsen.

- I Finland är vi vana vid att man försöker hitta lösningar, men i det här fallet är bågen ordentligt spänd. Jag ger sannolikheten fifty-fifty.

Diskussion om artikeln