Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad väljer snart stadsdirektör

Från 2015
Vy över Norrmalmsgatan i Skata med gymnasiet i bakgrunden
Bildtext Jakobstad har varit utan stadsdirektör i snart ett år.

På måndag väntas stadsstyrelsen i Jakobstad besluta lediganslå tjänsten som stadsdirektör. Jakobstad har varit utan stadsdirektör i snart ett år.

Stadens jurist Anne Ekstrand har arbetat som stadsdirektörens ersättare i väntan på en ordinarie direktör. Många undrar varför valet har dragit ut på tiden.

Konslut ska hitta ny direktör

Tidigare i år utsågs konsulten Jerker Gräsbäck för att vaska fram namn på tänkbara kandidater. För besväret får hans konsultbyrå cirka 20 000 euro, men då ingår också att intervjua kandidaterna, också dom som söker jobbet efter tidningsannonsering.

- Nu finns en handfull vidtalade kandidater kvar efter att vi sållat bort tiotals möjliga, säger Gräsbäck.

Att det behövs en konsultbyrå i urvalsprocessen förklarar Gräsbäck med att en del kandidater vill undvika publicitet. Nu räcker det med ett de meddelar att de står till förfogande, men behöver inte söka jobbet.

Anne Ekstrand , Stadsjurist i Jakobstad
Bildtext Anne Ekstrand arbetar som stadsdirektörens ersättare.

Ekstrand söker inte

På måndag väntas stadsstyrelsen besluta om att annonsera ut tjänsten också i tidningar. Då kan också de som inte är så blyga lämna in sina papper.Tid för att lämna in ansökan blir troligen två eller tre veckor.

Stadsdirektörens ersättare Anne Ekstrand säger att hon inte kommer att söka jobbet.

Kravet på hugade stadsdirektörer är högre högskoleexamen och utmärkta kunskaper i det andra inhemska. Saknas stora språkprovet, är det enligt Ekstrand möjligt att bevilja undantag.