Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Heléne Nyberg: Hemma lyssnar jag på hårdrock

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 13:36.
På resande not - Heléne Nyberg
Bildtext Heléne Nyberg gästar veckans På resande not
Bild: Parad Media

Med sången "Till en fader" blev Heléne Nyberg så populär och långlivad på Vegalistan att man till slut fick skriva om reglerna för att få henne att falla ut. Nu får hon visa upp sig som schlagersångerska i veckans avsnitt av På resande not.

Att "Till en fader" skulle bli en sådan landsplåga var inget någon av de inblandade hade räknat med.

- Egentligen skulle låten bara varit ett extraspår på min skiva, säger Heléne själv. Ingen trodde att den skulle bli en hit, så det var en ren slump att det blev som det blev.

- Sedan blev den liggande på listan vecka efter vecka efter vecka. I början var det verkligen jätteroligt men efter ett tag... Jag tröttnade ju aldrig på låten själv men man började ju tänka att "är den verkligen sådär bra".

- För mig personligen betyder "Till en fader" jättemycket. Jag förlorade min egen pappa knall och fall utan förvarning när han bara var 62 år gammal. När jag fick den här texten kände jag genast att den var personlig, att den var något jag ville sjunga.

- Alltid när jag sjunger den tänker jag att den är till min egen pappa.

Trots att texten till just "Till en fader" känns både nära och personlig erkänner Heléne Nyberg med ett glatt skratt att texter inte varit så viktiga för henne som man kunde tro.

- Allra först fastnar jag för en melodi, sedan för rytmen i en låt medan texterna kommit i sista hand. Därför har jag också svårt att lära mig texter utantill.

- Men texterna är mycket viktigare för mig idag än de var förr. Jag har mer och mer ett behov av att stå för det jag sjunger och allra helst att förmedla något. Det kanske är något som kommer med åldern?

- I våras gav jag ut en skiva som bland annat innehåller flera gamla godingar av Agnetha Fältskog och jag kan verkligen inte tycka att de texterna handlar om mig direkt. Men man blir bättre på att spela en roll i texten och förmedla rätt känsla. Och Agnethas melodier är så underbara.

Du rör dig mellan så många olika musikstilar. Vilken genre är mest Heléne Nyberg?

- Det är en svår fråga att svara på. Trots att jag sjunger mycket visor och ballader är jag kanske ändå mer en pop- och rocktyp. När jag lyssnar på musik hemma lyssnar jag gärna på hårdrock. Eller på Abba, som är mina favoriter sedan barnsben.

- Om jag fick göra en alldeles egen show skulle det vara med några av Agnethas låtar, lite pop, lite rock och lite blues.

- Undrar om jag alls har svarat på frågan nu, säger Heléne Nyberg och skrattar.

På resande not med Heléne Nyberg
Yle Fem lördag kl 21:00

Mer om ämnet på Yle Arenan