Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fars dag eller farsdag?

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 14:36.
Morgonparlamentet med Jerry och Mårten - Spela upp på Arenan

Näsdagen, Movember, Röda Korsets insamlingar, värvare på gågatan. Välgörenhetskampanjer är bra, bara vi inte helt och hållet går över till att frivilligt ta hand om det som samhället tidigare har skött.

Det ansåg Mårten Rosenberg och Jerry Wahlforss, som på fredag diskuterade i Morgonparlamentet i Radio Vega Åboland.

- Fast min Movember-kampanj med att odla mustasch skulle inte bli mycket, klagade Rosenberg. Den är mera som en juniorfotbollsmatch; elva fjun på vardera sidan.

Wahlforss kan inte ens delta i Movember, för på teatern han får inte själv bestämma när han ska raka sig. Det avgörs beroende på vilken roll han har.

- I Stormskärs Maja har jag ett stort och vackert skägg, intygade Wahlforss, men det är ett lösskägg, för på dagarna ska jag repetera och vara en liten pojke, och då kan jag inte ha ett stort och vackert skägg.

Däremot är svenska dagen viktig. Den behöver kanske inte firas med att man står i duschen och sjunger Modersmålets sång, men nog för att påminna om hur viktigt det är med service på svenska till exempel hos läkaren.

Också fars dag uppmärksammas, men det behöver inte göras så stort.

- Om man på fars dagar, mors dagar och semestrar satsar allt krut på en dag kan det bli stora besvikelser, tyckte Rosenberg. Man kunde istället sprida ut det och fira en liten del av fars dag och mors dag till exempel varje dag.

- Men skulle det inte vara trevligt med en överraskningsmiddag, med hela din familj runt dig, invände Wahlforss, och sedan ger de dig en eloge och talar om gamla minnen.

Alla pappor bryr sig kanske inte så mycket om att bli firade, och alla har kanske inte någon pappa att fira. Rosenberg och Wahlforss tyckte att man kunde fira inom familjen, som man själv vill.

- Eller så kunde man fira "farsdag" på teatern, föreslog Rosenberg.

Radio Vega Åboland: Morgonparlamentet med Mårten Roseberg och Jerry Wahlforss

Programmet är inte längre tillgängligt