Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Farligt dela Kvabas idrottsplan på vintern”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Fotboll i snöväder
Bildtext Vintern 2014 spelades fotboll i snö på Kvabas plan.
Bild: Yle/Erica Vasama

Konstgräsplanen bakom Kvarnbackens skola i Borgå kan delas i vinter för att tjäna både fotbollsspelare och skridskoåkare. En enorm säkerhetsrisk, anser fotbollsjuniorklubben FCFJ.

Ska konstgräsplanen bakom Kvarnbackens skola i Borgå bli skridskoplan till vintern eller ej? Det är en fråga som debatterats i flera år i staden.

Bildningsnämnden i Borgå vill lugna ner diskussionen genom ett förslag till kompromiss: halva planen blir is, halva får användas av fotbollsspelarna.

Delad plan – dubbel fara

En farlig idé, säger ordförande för FC Futuras juniorer FCFJ, Janne Ranta.

- De gummismulor som finns på botten av konstgräsplanen kan transporteras till isen och alla kan räkna ut hur det går om man skrinnar i dem.

Förrymda bollar och puckar utgör också en stor säkerhetsrisk för både skridskoåkare och fotbollsspelare – en risk som Ranta inte är beredd att ta.

”Gör Huktis till ett iscenter”

Ranta föreslår att grusplanen vid Huktis skola görs till en ordentlig skridskoplan. Tidigare vintrar har den haft is sporadiskt och den saknar omklädningsrum. Planen finns cirka en kilometer från Kvarnbackens skola.

- Det är mycket mer arbetsdrygt att lägga is på konstgräs än på grus. Det behövs mer tid och vatten. Staden skulle ha lättare att satsa på planen i Huktis, säger Ranta.

Bildningsnämndens förslag ska ännu behandlas av stadsstyrelsen i Borgå.