Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

En förälder får vara friskt självisk

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2016 13:58.
Pappa med barn i famnen.

Föräldraskap är inte lika med uppoffringar utan där ingår också föräldrarnas egna liv och intressen, säger Outi Ruishalme, psykoterapeut och chef för kriscentret vid Föreningen för mental hälsa i Finland.

Ett barn förändrar många saker i en familj. Det är mycket tal om frisk själviskhet, men många upplever att det är svårt att ta egen tid.

En vuxen har ändå rätt till ett eget liv och egna intressen - det visar för barnet att alla människor har behov, önskemål och rättigheter som man måste respektera, säger Ruishalme.

Föräldraskap betyder alltså inte att man ska uppoffra sig. Mamma och pappa får vara trötta och då måste de få vara i fred.

Men barnet behöver också föräldrarnas närvaro utan vare sig mobiltelefoner eller datorer. Försummelse kan vara att föräldrarna inte har tid att vara närvarande.

- Den vuxna har ansvaret för grundsakerna, som för att barnet lägger sig i tid. Små barn kan inte ha det ansvaret själv. Barnet behöver stöd en lång tid under tillväxten och det tar inte slut när barnet når tonåren, säger Ruishalme.

Barn gungar.

Närvaro och medvetna uppfostringsmetoder

Att vara närvarande betyder inte att man förhör barnet om dagens händelser. Diskussionen kan bli lakonisk: "Hur var det i skolan?" "Helt okej."

- De vuxna ska också tala med barnen, berätta vad de tänker på och gör, vad de gläds över. Barnet kan kramas och smekas, annars bara eller som positiv feedback för något. Det är bra om barnets existens är nog och ett glädjeämne för föräldrarna.

Föräldraskap betyder alltså inte att man ska offra sig. Mamma och pappa får vara trötta och då måste de få vara i fred.

Många tänker också innan de skaffar familj att deras barn inte ska tvingas till likadana modeller som de man själv upplevde i sitt barndomshem. Barnen ska inte vara tvungna att spela piano eller äta all mat de har på tallriken.

- Föräldrarna ska stanna upp och tänka på hur de själv agerar, för det är lätt att upprepa uppfostringmetoder som man själv har lärt sig som barn.

Barnens värld är väldigt tävlings- och prestationsinriktad. Sporthobbyer kräver att man presterar för att få speltid. Skolan bedömer och jämför individprestationer.

- Många tror att man är en bra förälder om man kan erbjuda sitt barn en massa olika saker från ung ålder. Det leder till att både föräldrarna och barnen blir stressade och utmattade. Gemensamma hemsysslor eller en utflykt till skogen är tillräckligt för ett litet barn.

Flicka och maskros.

4 x bättre stämning hemma

Små saker kan göra vardagen i hemmet mer angenäm för alla:

1. Nu vill jag kramas
Förhållandet mellan föräldrarna skapar den atmosfär som barnet växer upp i.

2. Mamma motionerar på onsdag
De vuxnas intressen är förebilder för barnen. Föräldrarna ska också sköta om sina egna behov och ordna tid för dem.

3. Alla är olika
Lär känna barnets personlighet och acceptera barnet som det är. Respektera barnets karaktär och fallenheter.

4. "Den här makaronilådan är jättegod. På jobbet fick vi korvsoppa"
Berätta för barnet om din dag, fråga inte bara om barnets dag. Det räcker att bara vara tillsammans och man behöver inte prestera hela tiden eller syssla med dyra hobbyer.

Bonustips: Mys tillsammans med en kvällssaga
En gemensam sagostund innan man lägger sig skapar närhetskänsla och bildar en trygg rutin. Sagor berikar barnets fantasi och uppmuntrar barnet att leva in sig i andras känslor.

Ulla-Maija Paavilainen, Eila Ruuskanen-Himma, Föreningen för mental hälsa i Finland
Ursprungstexten på Marja Hintikka lives webbplats.