Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hallå, Esbohipster, var är du?

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 11:08.
Yle Vega Huvudstadsregionen: Din stad: Hallå, Esbohipster, var är du? - Spela upp på Arenan

Helsingfors hipsters bor i Berghäll. Ända tills de får familj och behöver större lägenhet förmånligare än i innerstaden. Då flyttar de till Kottby. Men sen då, var bor Esbos och Vandas hipsters? Yle Huvudstadsregionen tog reda på.

Vi fick ett läsartips inom ramen för vårt projekt Din stad. Var finns Esbos och Vandas hipsters? En av dem är Catta Oras, kärleken och lägre bostadspriser förde henne till Olars efter sex år i Berghäll och fyra år i Tölö.

- Jag kommer ursprungligen från Drumsö, så steget var inte så stort.

Bildtext Olarsbon Catta Oras bytte ut den urbana innerstaden mot Olars för att få plats för familjen.

Tittar man på statistiken över vart flest unga flyttade i fjol toppar den åldrade trädgårdsstaden Hagalund statistiken.
Det här gäller om man räknar ihop åldersgrupperna 18-29 och 30-44. De flesta hipsters landar mitt emellan de två ålderskategorierna, så därför utlyser Yle Huvudstadsregionen Hagalund till Esbos hipstermecka.

30-plussare väljer lugna villaområden

I övrigt väljer de två ålderskategorierna väldigt olika bostadsområden i Esbo, vilket kan antas bero på att fler i åldersgruppen över 30 har småbarn och behov av större lägenheter.

18-29-åringarna flyttade till Alberga, Hagalund och Mattby, 30-plussarna valde de lugnare villastadsdelarna Dalskulla, Köklax och Esbo.
I Vanda flyttade flest 18-29-åringar till Backas, Myrbacka och Gruvsta. 30-44-åringarna valde Kivistö, Gladas och Friherrs. Anmärkningsvärt är att vuxeninstitutet i Vanda de facto ordnar en kurs vid namnet Är du en hipster? i höst.

Jag erkänner att jag söker mig till evenemang i Helsingfors, kanske för att jag själv är hemma därifrån.

Catta Oras

Unga diggar Alberga

- I Esbo är Alberga är absolut mest pop bland unga. Där finns goda förbindelser, all service i Sello, en skejtpark och äventyrsklätterparken Huippu, berättar vd Jaana Tuomi från Visit Espoo.

En röd cykel av märket Jopo.
Bildtext En hipsterjopo i Esbo! Vi hittade tyvärr inte ägaren, men såg en äldre manlig Esbobo susa iväg på en turkos Jopo.
Bild: Yle/Petter West

Saknar rockklubb

"Annars rekommenderar jag Sello."

Jaana Tuomi

Olarsbon Catta Oras berättar att det nog ordnas en del evenmang i Hagalund, bland annat filmfestivaler och så finns konstmuseet Emma.

- Men en bra rockklubb saknas till exempel helt. Jag erkänner att jag söker mig till evenemang i Helsingfors, kanske för att jag själv är hemma därifrån.

Hanna Laitinen driver en japansk tebutik i Hagalund.
Bildtext Färggranna sneakers! Det får oss att stanna och prata med Hanna Laitinen som jobbar i en liten tébutik i köpcentret Ainoa. Man ser få unga i Hagalund, säger hon, men ändå kunde hon bra tänka sig att bo här.
Bild: Yle/Petter West

Inte heller café- och restaurangkulturen imponerar, trots att det finns några pärlor.

- De trevliga caféerna finns vid stränderna: Café Merenneito i Mattby och Café Bella i Gäddvik. Det lär finnas en bra nepalesisk restaurang i Stensvik. Alldeles för lite alltså.

"Du kan hitta hipsters i Sello"

Den inbitna hipstern handlar i små specialaffärer, stöder de få små biografer som ännu finns kvar och skyr masskultur.

Det lär finnas en bra nepalesisk restaurang i Stensvik.

Catta Oras

Symptomatiskt för Esbo är Visit Espoos svar på var Yle Huvudstadsregionen kan tänkas kunna bonga flest hipsters.

- Unga kan du hitta i skejtparken i Alberga, annars rekommenderar jag Sello.

Köpcentret Sello i Alberga har visserligen Esbos största utbud på restauranger, men största delen är opersonliga kedjerestauranger och ligger ju då i - ett köpcentrum.

- Cafékulturen i Esbo är väldigt ung. Men det blir bättre när västmetron öppnar: metrostationerna ska ha personligare och mindre caféer och restauranger, inte så mycket kedjor, lovar Jaana Tuomi.

Inte många hipsters i sikte

Det blir bättre när västmetron öppnar: metrostationerna ska ha personligare och mindre caféer och restauranger, inte så mycket kedjor.

Jaana Tuomi

Catta Oras brukar inte se väldigt många hipsters i Olars. Hon påpekar ändå att hon är närmare 40 och lever småbarnsliv.

- Jag antar att de rör sig främst i Helsingfors. Det finns en viss subkultur i Olars, till exempel inom hiphopen, men många Olarsbor flyttar också till Helsingfors.

Projektet Din stad

Din stad är ett nytt sätt att göra lokala nyheter. Du skickar in frågor eller nyhetstips om staden du bor i till redaktionen via ett webbformulär.

Yle Huvudstadsregionen ordnar en omröstning med tre alternativa nyhetsförslag, och gör en nyhet på det vinnande förslaget.

En nyhet i serien Din stad publiceras varje vecka på svenska.yle.fi/hreg. Ämnet behandlas också i Morgonöppets sändning.