Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Halloween - en kärleksförklaring

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Halloween i Park Slope, Brooklyn 2014.
Bildtext Halloween är en familjefest i Park Slope, Brooklyn.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Förra veckan firade vi Halloween här i USA. Innan jag flyttade till New York hade jag en ganska ambivalent inställning till de amerikanska Halloweentraditionerna. Ett drygt år senare är jag såld - jag älskar Halloween.

I lördags svämmade gatorna över av barn och barnasinnade här i Park Slope, Brooklyn. De flesta var utklädda. Alla var glada. Då jag sög i mig stämningen och skratten så tänkte jag i mitt stilla sinne att man måste vara en cyniker av rang ifall man tycker att det här med Halloween är något av ondo.

Personligen är jag till och med redo att importera till Finland det jag sett och upplevt av Halloween utan några som helst dubier.

Under merparten av året ser jag i grannskapet föräldrar som jobbar stenhårt och som under vardagarna knappt ser sina barn.

Ett av undantagen under året är upptakten till Halloween. Det är som om det hektiska New York-tempot skulle bedarra under Halloweenveckan.

Familjerna tar sig exempelvis tid att tillsammans pynta sina gårdar och trappuppgångar med spindelväv, fladdermöss, spöken och så vidare. Man deltar i sagostunder med Halloweentema i de lokala biblioteken och bokaffärerna. Syr och fixar Halloweendräkter. Ofta i samma tema för hela familjen. Och givetvis karvas det pumpor.

Som far till en timid ettåring så hoppas jag att han i framtiden skall fatta tycke för Halloween och finna mod att knacka på dörrar och ställa frågan ”Bus eller godis?”. Min fromma förhoppning är att han den vägen lär sig att de flesta människor är trevliga och går att lita på.

Jag hoppas också att han skall bejaka sina mest extroverta drömmar och gå utklädd just precis som han vill. Det kvittar om han klär ut sig till Hello Kitty, Superman eller grodan Kermit. Jo, de flesta mindre barn går här i New York utklädda i väldigt sympatiska och harmlösa dräkter. Det här med vampyrer, varulvar och annat skrämmande lyste med sin frånvaro.

Som en av mina vänner skrev förra veckan på Facebook: ”Inte skall vi importera sådana där fåniga amerikanska helger. Klart vi skall. Vår mörka höst behöver fler festligheter, inte färre.”

Jag vet att somliga upplever att Halloween drar bort uppmärksamheten från Alla helgons dag.

Själv har jag emellertid svårt att förstå konflikten. I min värld finns det utrymme för båda två.

Min mamma gick bort för tio år sedan och framför allt under Alla helgons dag drömmer jag om ytterligare en stund tillsammans med henne. Och det är en av orsakerna till att jag omfamnar Halloween.

För Halloween är i min värld en möjlighet för mig att vistas med min familj och vänner. Och det gäller i allra högsta grad också den dag jag återvänder till Finland.