Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kostar uppföljarna för mycket?

Från 2015
Kontroller: Star Wars: Battlefront - Spela upp på Arenan

Star Wars ligger i tiden, och Dice/EA passar på att släppa ett nytt Star Wars: Battlefront med lämplig timing. Men har de fortsatt sin tradition med orättvis prissättning?

Som sig bör på dagens spelmarknad så blev Star Wars: Battlefront nyligen tillgängligt i stängd och öppen beta för att låta spelare testa produkten, hitta buggar och skapa hype.

Den öppna betan var något av en succé, och över nio miljoner spelare beslöt sig för att prova på det senaste tillskottet i Star Wars-genren.

Spelet är väldigt snyggt och fångar med grafik och musik känslan från Star Wars väldigt bra. Men det som inte smakar Star Wars är som vanligt prismodellen vi ser från Dice/EA.

We have altered the deal, pray that we do not alter it any further

Visst är det härligt med den här trenden, efter att du har köpt och spelat ett spel en längre tid och samlat på dig en hel del DLC, så kommer uppföljaren. Uppföljaren har mindre funktioner, färre kartor och mindre innehåll än det tidigare spelet, och i många fall även mindre innehåll än det tidigare spelet hade innan all DLC.

Det här har vi sett gång på gång i spel som Battlefield, The Sims och en hel del sportspel.

Borde inte en uppföljare till ett spel vara en vidareutveckling? Om Star Wars: Battlefront jämförs med tidigare spel i serien så finns det inte ens hälften av det tidigare innehållet. Det känns snyggt och polerat, men med så lite innehåll liknar det mera Rebel Assault än Star Wars: Battlefront.

Our wallets can’t repel prices of that magnitude

För att garantera mera innehåll marknadsförs och säljs det redan ett “Season Pass”. För det får du betala sextio euro, och vad får du då för pengarna? Ja det är svårt att säga då det inte är färdigt än.

Vi vet alltså inte vad vi betalar för; det kan i bästa fall vara riktiga rymdstrider igen och otroligt häftigt innehåll, men det kan också vara fyra nya planeter att strida på med olika miljöer.

Som tack för att vi förhandsbeställer detta genom Season Pass istället för att köpa tilläggen separat, får vi tillgång till dem två veckor tidigare när de väl kommer. Det ska då kännas helt motiverat att betala stora pengar för okänt innehåll som kommer om kanske ett år för att vi får det två veckor före andra spelare? Det är svårt att veta om någon ens kommer spela spelet efter så länge.

That’s not deluxe, that’s a space station

Det går så klart att bara köpa den vanliga utgåvan av spelet utan Season Pass. Men EA/Dice vill så klart att du ska betala lite extra och få deluxeutgåvan. Och vad är då skillnaden mot utgåvan som inte är “deluxe”?

För tio euro extra så får du direkt tillgång till tre vapen i spelet, dessa skulle annars ta flera matcher att låsa upp, men du får också två exklusiva emotes.

Är Dice/EA seriösa? De menar på allvar att vi ska betala extra pengar för att få två animationer. Två exklusiva sätt att vinka när en match är vunnen. Det är inte ens en hatt, eller ett skin - det är en vinkning. Det är verkligen vad jag kallar “deluxe”.

I sense a disturbance in the force

Jag är spelare, och Star Wars-fan. Jag vill verkligen gilla och spela det här spelet, men här känner jag mig bara utnyttjad och lurad. Jag vill av principskäl inte stöda den här betalningsmodellen, för om det redan går att betala extra för emotes, vem vet vad som kommer härnäst.

Vi vill inte ha pay-to-win i Star Wars.