Fars dag blev familjefrukost i Kottby
Just nu är det högsäsong för farsdagspyssel och familjefrukostar på daghemmen. En rundringning bland daghem i huvudstadsregionen visar att det inte är alla som vill använda ordet fars dag.
Alla daghem som Yle huvudstadsregionen ringt upp ordnar någon form av firande veckan före eller efter farsdagen, oftast morgonkaffe dit pappa eller någon annan närstående vuxen kan komma.
Men det är inte alla daghem som använder ordet fars dag när de talar om firandet. Daghemmet Grankotten talar om morgonkaffe, och i Kottby bjuder Daghemmet Fenix på familjefrukost.I Esbo har Karamalmens och Smedsby daghem valt att inte uppmärksamma fars dag.
I Kottbydagiset Fenix gör barnen inte kort eller presenter till fars dag
Heter det fars dag förväntar sig alla att det är pappa som kommer.
― Mia Julin-Lumio
Daghemmet Fenix i Kottby ordnar en familjefrukost onsdagen efter fars dag. Familjen får välja vem som kommer på frukosten.
- Vi kallar det inte fars dag, vi har inte personifierat det till fars dag eller morsdag. Dels av religiösa skäl, dels med tanke på regnbågsfamiljer, säger föreståndare Mia Julin-Lumio.
- Sedan är det dessutom barn till ensamförsörjare som kanske inte har en pappa som kan komma. Det är inte barnets fel. Heter det fars dag förväntar sig alla att det är pappa som kommer.
På Daghemmet Fenix gör barnen inte kort eller presenter inför fars dag. Daghemmet ordnar inte heller julfest, men kring jul ordnas det en pysselkväll dit föräldrar får komma.
- Vi är ett modernt tänkande daghem, säger Mia Julin-Lumio på Fenix i Kottby.
I Hertonäs i Helsingfors firas fars dag med frukost, kort och present
Barnen tycker jättemycket om farsdagsfirandet. Det är så viktigt att få ta pappa med sig på dagis, de är så stolta.
― Kristina Gustafsson
Daghemmet Killingen i Hertonäs firar fars dag på måndag med frukost dit papporna är inbjudna. Barnen och papporna inleder veckan genom att äta morgonmål tillsammans.
- Så får de något som barnet gjort, ett kort eller en present. Det är viktigt att barnet gjort det själv, säger föreståndare Kristina Gustafsson på Daghemmet Killingen.
Om inte pappa kan komma är t.ex. morfar, farfar eller någon annan nära vuxen välkommen. Alla barn ska få ta med sig en närstående vuxen till farsdagsfrukosten, så att ingen ska känna sig utanför.
- Barnen tycker jättemycket om farsdagsfirandet. Det är så viktigt att få ta pappa med sig på dagis, de är så stolta, säger Kristina Gustafsson på Daghemmet Killingen.
Grankotten bjuder på morgonkaffe och kort från barnen
Vi kallar det morgonkaffe för att det inte ska bli sådan press, det kan ju hända att pappa till exempel är på resa och inte kan komma
― Michaela Lindholm
Daghemmet Grankotten i Grankulla bjuder papporna på morgonkaffe. Det heter morgonkaffe och inte farsdagskaffe. Om inte pappa kan komma, kan någon annan vuxen komma istället.
- Vi har frångått farsdagsfirandet, vi kallar det morgonkaffe. Föräldrar får komma och äta frukost med barnen. Vi kallar det morgonkaffe för att det inte ska bli sådan press, det kan ju hända att pappa till exempel är på resa och inte kan komma, säger vice föreståndare Michaela Lindholm på Daghemmet Grankotten.
På Grankotten i Grankulla gör barnen kort till pappa. Några av 6-åringarna kan redan själv skriva på datorn om pappa. Daghemmet har gått inför att bara göra kort för att avdramatisera fars dag.
- Alla har gjort kort, men vi har gått bort från det där med present. Om de inte har en pappa har de fått göra ett kort åt morfar till exempel, säger Michaela Lindholm på Daghemmet Grankotten.
Daghem i Vanda satsar på gympa och sång
Vi har valt att fira fars dag för att vi tycker det är en fin helg.
― Sabina Hildén
I Vanda ordnar Dickursby daghem farsdagsbana i gymppasalen. I Daghemmet Trollebo ordnas en gemensam sångstund med pappa tisdagen efter fars dag.
- Vi har valt att fira fars dag för att vi tycker det är en fin helg. Ifall det inte finns möjlighet att pappa deltar, så är morfar, farfar, gudföräldrar eller mamma välkomna. Vi poängterar samvaron med någon när och kär, säger Sabina Hildén som är föreståndare för Trollebo och Håkansböle daghem.
De flesta daghemmen i Esbo har traditionellt farsdagskaffe
Vi har under årets lopp sett att det inte är roligt då alla ska göra farsdagspresent och något barn inte har en pappa att ge den åt.
― Pia Herlin
I Esbo har Karamalmens och Smedsby daghem valt att inte uppmärksamma fars dag. Det berättar föreståndare Pia Herlin i en intervju för Lördax.
- Vi har många familjer där mamma eller pappa är ensamma med barnen, vi har också regnbågsfamiljer. Vi har under årets lopp sett att det inte är roligt då alla ska göra farsdagspresent och något barn inte har en pappa att ge den åt. De är inte många men det räcker ju att vi har ett eller några barn som känner så, säger Pia Herlin som är föreståndare för Karamalmens och Smedsby till Hannah Norrena.
De flesta daghemmen i Esbo ordnar ett traditionellt farsdagskaffe, berättar ledande daghemsföreståndare Susanne Nordling när Yle huvudstadsregionen ringer upp på fredag. En snabbgallup visar att 6 av 23 daghem i Esbo ordnar traditionellt farsdagskaffe.
På Storängens daghem där Nordling är föreståndare har barnen bakat semlor. Storängens daghem ordnade farsdagskaffe på torsdag morgon dit barnen fick ta med sig pappa eller en annan vuxen.