Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fränare ton mellan de amerikanska presidentkandidaterna

Från 2015
Donald Trump under ett valmöte i Florida.
Bildtext Donald Trump har inte sparat på krutet under sin valkampanj.
Bild: EPA / Cristobal Herrera

I USA går presidentvalskampanjerna redan på högvarv. Kampen om väljarnas gunst är hård och de personliga påhoppen börjar bli vardagsmat inför de första primärvalen i början av februari.

För en som är uppvuxen med den politiska kulturen i Finland framstår de amerikanska valkampanjerna som råa. Kandidaterna och deras stödgrupper attackerar obönhörligt sina motståndare och valreklamerna med ett aggressivt budskap är en del av den politiska vardagen.

Den senaste valdebatten mellan de republikanska kandidaterna visade tydligt att de kandidater som sackar efter i opinionsundersökningarna sökte konfrontationer. Ohios guvernör John Kasich domderade i sitt öppningsanförande att republikanerna är på väg att välja en presidentkandidat som inte klarar av jobbet.

Jeb Bush risade i sin tur sin förre lärling, Marco Rubio, för att han missat en rad omröstningar i senaten.

- Kandidaterna vill inte bara definiera vad de själva står för. De vill också fastställa vad deras motkandidater står för. Kandidaterna hoppas att väljarna skall inse att motkandidaten inte är värd att rösta på, säger John Weingart som jobbar som forskningsledare vid Eagleton Insitute of Politics vid Rutgers University.

- Inför de flesta val fattar kandidaterna beslutet att det är lättare att gå till personangrepp än att utmana motkandidatens åsikter och förklara i en saklig debatt varför hans eller hennes förslag skulle vara gynnsammare för samhället, fortsätter han.

Väljarna ogillar påhoppen

Valkampanjerna pågår intensivt framför allt i Iowa och i New Hampshire, som arrangerar de två första primärvalen. Då Yle Nyheter besökte New Hampshire kunde man redan skönja en viss valtrötthet bland lokalbefolkningen.

- En stor del av reklamerna är negativa. Min förhoppning är att alla skulle vara trevliga mot varandra, säger Ann Cogan och skrattar uppgivet.

- Det är en del av vår politiska kultur. Kandidaterna försöker svartmåla motståndarna för att själva se bra ut. Det är sorgligt, suckar Aliana Linenkemper.

De negativa valreklamerna är här för att stanna

Trots att en stor majoritet av väljarna ogillar de personliga påhoppen och de negativa reklamerna så kommer de inte att försvinna i första taget. Forskning visar nämligen att personangreppen ger kandidaterna önskat resultat.

- De flesta människor är misstänksamma mot politiker. Folk tenderar att minnas negativa saker. De kommer inte ihåg positiva saker lika väl. Inte minst för att folks förtroende för politiker och politiken är rekordlågt.

- De många påhoppen under kampanjerna leder till att den uppfattningen förstärks, säger John Weingart från Eagleton Insitute of Politics