Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dynamisk mångfald leder Kanada

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Kanadas nya regering.
Bildtext Kanadas nya regering väcker stora förväntningar.

Kanadas nya premiärminister Justin Trudeau, 43, har i år gjort en blixtkarriär och bildat sin första regering med en mångmiljonär, en f.d. flykting, en sikh och en jurist från ursprungsbefolkningen. Det är 15 män och 15 kvinnor "för att det är 2015".

- Det är en otrolig glädje för mej att presentera för Kanada en regering som ser ut som Kanada, sade den tillträdande nya premiärministern vid en presskonferens vid den nya regeringens tillträde.

Han hade precis avslöjat alla de nya ansiktena i regeringen som har exakt lika många kvinnor som män. Det föranledde en fråga om varför han har beaktat jämställdheten i regeringen.

- För att det är 2015, sade Justin Trudeau och fick rungande applåder av åhörarena och idel glada miner av sina nyutnämnda ministrar.

Han har fått kritik för att vara ytlig och teatralisk men har alltid fått kritikerna på fall.

Det gällde också när han 2012 tog del i en boxningsmatch för välgörenhetsändamål mot senator Patrick Brazeau, en kraftigt byggd specialist på kampsporter. Mot alla odds vann Trudeau lätt över sin motståndare efter målmedveten träning inför matchen.

På samma sätt har Trudeau tränat upp sin slagkraft i politiken.

"Ungdom framom gråhåriga veteraner"

Av de nya ministrarna är hela 18 nyinvalda för första gången i parlamentet och bara sex har en tidigare erfarenhet av ministerarbete.

- Det ser ut som om balansen förskjuts mot ungdomen i motsats till gråhåriga veteraner, säger Gerald Baier professor i statskunskap vid Universitetet i Columbia om den mångsidigaste regeringen i Kanadas historia. Han tillägger att det hjälper och är viktigt att några äldre ministrar också ingår.

Vi kommer att tala om lösningarna som behövs för kanadensarnas bästa.

― Premiärminister Justin Trudeau

Justin Trudeau är Kanadas genom tiderna näst yngsta premiärminister.

Han har medvetet tagit avstånd från sin föregångares, Stephen Harpers, ledarstil som ofta har kallats enväldig. Efter valförlusten i oktober avgick Harper i november som premiärminister och partiledare för de konservativa.

- En regering med hela ministären är nu tillbaka, säger Trudeau.

- Vi kommer att sitta ner runt regeringens bord för att tala om lösningarna som behövs för kanadensarnas bästa.

Justin Trudeau föddes när hans far Pierre Trudeau var en uppmärksammad vänsterliberal premiärminister för Kanada under 1970- och 80-talen. Sonen trädde in i politiken först efter faderns död år 2000.

- Min far skulle vara nöjd att se kanadensarna samlas kring liberalernas vision för landet, säger sonen.

- Nu går mina tankar väldigt mycket till mina egna barn och barnen över hela landet. Vi kommer att arbeta mycket, mycket hårt för att tillförsäkra dem en bättre framtid, sade Justin Trudeau när han presenterade sin regering.

Etnisk mångfald

Det mest slående i regeringens sammansättning är den etniska mångfalden som alltid har präglat Kanada men som aldrig förr har kommit till synes lika tydligt inom regeringen.

Justin Trudeaus egen bakgrund är huvudsakligen fransk-kanadensisk, skotsk och engelsk. Han har också mycket avlägset malaysiskt påbrå.

Han är förmodligen den enda statsledaren i världen med en tatuering.

- Min tatuering är jorden som omsluts av haidafolkets korp, tweetade Trudeau 2012. Jordklotet tog jag när jag var 23 och korpen lades till när jag fyllde 40, tillade han.

Justin Trudeau kysser sin fru.
Bildtext Trudeaus tatuering är en symbol för haidafolket.

Premiärministern är stolt över att som 4-åring fått bevittna hur haidafolket "adopterade" hans far, premiärministern, som hedersmedlem vid en ceremoni vid stillahavskusten.

Den etniska diversiteten utgör helt klart en grundsten för den nya regeringen och dess sammansättning.

Kanadas yngsta minister någonsin heter Maryam Monsef, 30, och f.d. flykting från Afghanistan. Nu ansvarar hon i regeringen för de demokratiska institutionerna.

Flyktingar och urbefolkning

Ju mångsidigare vi är desto bättre återspeglar det folket vi betjänar.

― Minister Maryam Monsef, f.d. flykting

Hennes far sköts ihjäl vid gränsen mellan Afghanistan och Iran. Hennes morbror bortrövades från universitetet i Kabul efter att han uttalat sig kritiskt om kommunismen i samband med den sovjetiska invasionen.

Det fick hennes mor att 1996 emigrera till Kanada och efter flykten genom Iran, Pakistan och Jordanien söka flyktingstatus i Kanada när Maryam var 11 år gammal.

- Ju mångsidigare din organisation är, eller regeringen i det här fallet, desto bättre återspeglar det folket vi betjänar. Det kan bara vara en bra sak, säger hon.

Jody Wilson-Raybould representerar Kanadas urbefolkning We Wai Kai i det nordvästra kustområdet. Hon är jurist och Trudeaus nya justitieminister. Premiärministern säger att han vill reparera och förnya regeringens förhållande till Kanadas urpsungsbefolkning.

Också sikherna representeras i regeringen av försvarsministern Harjit Sajjan, 45, som föddes i Indien och invandrade till Kanada som 5-åring. Han har verkat som polis i Vancouver och veteranmilitär både i Bosnien-Herzegovina och Afghanistan. Han är också belönad med Kanadas fredsmedalj.

Den 45-årige juristen Kent Hehr är rullstolsbunden sen 24 år sedan när han råkade träffas av skottlossning ur en förbirusande bil. Han är minister med ansvar för veteranfrågor och biträdande försvarsminister. Som politiker i Alberta har han också arbetat för skolelevers rätt att få stöd av varandra i hbt-frågor vilket påverkade attityderna på riksplanet i en positivare riktning.

Mångmiljonär, miljövän och journalist

Bland de fåtaliga veteranerna finns den nya finansministern Bill Morneau, 53. Han är en mångmiljonär och tidigare företagschef från Toronto som också har lett en tankesmedja för offentlig politik. Han blev i vår första gången invald till parlamentet i Ottawa.

Kanadas nya utrikesminister är Stéphane Dion, 60, en statsvetare som var partiledare för liberalerna i oppositionen 2006-2008. Han verkade då aktivt i miljöfrågor och ville att Kanada ska återgå till att sträva mot målen i Kyotoprotokollet.

En av de många nybörjarna är den nya internationella handelsministern Chrystia Freeland, 47 som har en diger karriär som journalist bakom sig. Hon har rapporterat för tidningar som Financial Times, Washington Post and Economist från Ukraina där hon personligen träffat landets nya ledare och även ledaren för krimtatarerna.

Hon anslöt sig till liberalerna för bara två år sen när Justin Trudeau rekryterade henne från New York.

Får kritikerna på fall

Justin Trudeaus karismatiska och dynamiska ledarstil väcker skyhöga förväntningar.

Han har slagit fast att regeringen ska satsa på budgetunderskott under de närmaste tre åren och satsa på infrastrukturen i landet för att stimulera ekonomin.

Vidare kommer skatterna att höjas för de rikaste medan medelklassen får skattelättnader.

Trudeaus liberaler gjorde en formidabel skrällseger i vårens parlamentsval när partiet fick 40 procent av rösterna eller 184 platser i underhuset, från att ha varit en litet marginellt parti med 36 platser.

Han övertalades 2013 att ställa upp som liberalernas nya partiordförande vilket han blev vald till med överväldigande brett stöd.